Kommunerna som är bäst på avfallshantering

Foto: CC Commons

Avfall Sverige har gjort en sammanvägning av nyckeltal som speglar kommunernas avfallsverksamhet som kundnöjdhet, återvinning av material och matavfall, avfallsmängd, avfallstaxa, kostnader, andel förpackningar och tidningar i soppåsen med mera. Falun hade högst poäng med 88,3 av maximala 100, följt av Trollhättan med 87,5 och Ludvika med 84,1 poäng. Falun har mycket nöjda kunder, hög matavfalls- och materialåtervinning och relativt små avfallsmängder. För detta fick Falun motta Avfall Sverige-utmärkelsen ”Årets Avfall Web-kommun” tidigare i år.

Många kommuner mäter regelbundet vad kunderna tycker om avfallshanteringen i kommunen. Det kan gälla hämtning av kärl- och säckavfall, besök på återvinningscentraler och vad kunderna tycker om tillgängligheten. Förtroende för och information om kommunens återvinning ingår också i undersökningarna. Sollefteå har Sveriges nöjdaste avfallskunder om man väger samman resultat från kundenkäter. Sollefteå fick 87,5 poäng före Borlänge med 87,1 och Karlstad med 84,7 poäng. I fjol vann Borlänge före Sollefteå.

Hässleholm hamnar högst på 10 i topp-listan när det gäller miljö inom avfallshanteringen, som till exempel miljövänliga drivmedel, materialåtervinning samt matavfall till biologisk behandling och återföring av näring till jordbruksmark. Bästa resultat för återvinningscentraler hittar vi i Västra Mälardalens kommunalförbund som består av Arboga, Köping och Kungsör.

Fakta kring behandlingen av hushållsavfall på nationell nivå publicerar Avfall Sverige i juni varje år i skriften ”Svensk Avfallshantering”. Där kunde vi senast redovisa att nästan 4,4 miljoner ton hushållsavfall behandlades 2012, 460 kg per invånare. Svenska kommuner har tagit ett stort ansvar för att minska avfallet och mängden farliga ämnen i det avfall som uppstår. Att förebygga uppkomsten av avfall är det första steget i avfallstrappan och det arbetet är högt prioriterat, vilket också avspeglas i Avfall Sveriges vision ”Det finns inget avfall”.