Digitalisering utvecklar sömlöst resande

Skapar säkerhet för autonoma system. Foto: Björn Hansson/Transportstyrelsen

Självkörande fordon nyckel till framtidens resande

Det sker en snabb teknikutveckling kring självkörande fordon som kommer leda till kraftigt minskade kostnader för det urbana resandet. I en nära framtid kommer vi kunna resa smartare och många kommer kunna välja bort att äga sin bil. Resenärerna kommer förflytta sig från A till B på ett enkelt sätt genom att kombinera flera olika färdsätt såsom buss, tunnelbana, tåg, spårvagn, gång, hyrcykel, bildelning och taxiliknande tjänster med små autonoma fordon. Detta kallas kombinerad mobilitet.

Med minskade kostnader kommer det totala resandet att öka och det blir ännu viktigare att vi använder gatuutrymmet på ett effektivt sätt. Autonoma små fordon kan köra närmare varandra, men de kan ändå inte utnyttja gatuutrymmet lika effektivt som bussar eller spårfordon. Det handlar därför om att skapa lösningar där traditionella och nya färdsätt kombineras på ett effektivt sätt.

För att byten mellan olika färdsätt ska fungera smidigt och resenären ska få ett bra stöd med information under hela sin resa behövs en effektiv informationsutväxling mellan alla inblandade system på regional nivå. Redan idag är det många olika tekniska system som samverkar och med de förändringar som vi kan förvänta oss på det här området kommer det bli ännu fler. Det kommer att kräva tekniskt stöd och nya effektiva digitaliserade lösningar för att få det att fungera.

Om det pratade Ulf Bjersing från Hogia på Kollektivtrafikdagen som samlade branschen olika aktörer för att diskutera framtidens kollektivtrafik.