Luleå tekniska universitet satsar på mikrosatelliter

Foto: Pixabay

Miniatyrisering trend inom rymdindustrin

Nanosat lab på Luleå tekniska universitet har nu startat sin verksamhet. De små satelliterna som forskningscentret ska fokusera på väger maximalt 20 kilo.

– Miniatyrisering är en stor trend inom rymdindustrin. Systemen kan göra mer eller mindre samma sak som en satellit i normal storlek – det vill säga med en massa på tre–fem ton och som är flera meter stora, säger Reza Emami, professor i rymdtekniska system.

Anledningen till att vill minska storleken är att få ner kostnaden för de kostsamma uppskjutningarna i rymden. Är utrustningen tillräckligt liten kan den också "följa med" när större projekt skjuts upp.

Forskarna har redan nu erfarenhet av tekniken, efter att ha arbetat med en satellit som sedan i maj förra året är i omloppsbana runt jorden.

– Vi har mycket planer för vad vi vill göra på Nanosat lab, från uppdrag i låg omloppsbana – som fjärranalys av lager av atmosfären som förblivit okända för forskningsvärlden – till uppdrag i yttre rymden för att exempelvis utforska asteroider som är nära jorden, säger Reza Emami.

I dag arbetar omkring tio personer i gruppen för nanosatelliter, och Emami hoppas att gruppen ska fördubblas till nästa år.