Stor brist på tekniker i Sverige

Bild: Kone

Kone startar lärlingsutbildning

Bara de kommande 3-5 åren behövs det cirka 900 tekniker i branschen. I tillägg till existerande yrkeshögskoleutbildningar startar därför Kone nu en egen rikstäckande lärlingsutbildning för hiss-, dörr-, port- och rulltrappstekniker. Utbildningen är ettårig och teori varvas med praktik på hemorten, under ledning av en handledare från Kone. Eleverna får visstidsanställning hos Kone med lärlingslön från dag ett. Efter utbildningen finns möjlighet till tillsvidareanställning på Kone.

Framtidsutsikterna för tekniker är goda i branschen, en allt mer urbaniserad värld i kombination med stora pensionsavgångar gör att behovet är stort av utbildade tekniker. Branschförbundet Hissförbundet har gjort en enkät som visar att det finns ett behov av 900 personer inom de kommande 3-5 åren på grund av marknadstillväxten och pensionsavgångar. På Kone får eleverna möjlighet att jobba på ett företag som rankats av Forbes både som ett av de mest innovativa företagen i världen och som en av världens bästa arbetsgivare.

– Vi är väldigt stolta över att nu kunna starta detta rikstäckande lärlingsprogram för tekniker. Det är en spännande bransch där det råder en stor brist på hiss-, dörr-, port- och rulltrappstekniker vilket innebär mycket goda framtidsutsikter för de som antas till vårt nya program, säger Jaakko Kaivonen, vd Kone Skandinavien.

Utbildningen startar under augusti 2018 och avslutas i juni 2019. Sista ansökningsdatum är 13 maj 2018.