Kemiskt genombrott kan bana väg för nya material

The University of Manchester är ett traditionellt, så kallat red brick - universitet i Manchester, England. Med över 40 000 studenter fördelade på 500 akademiska program, mer än 10 000 lärare och en årsinkomst på nära 600 miljoner brittiska pund är det Storbritanniens största universitet med endast ett campus. Foto: kredit: The University of Manchester

Enligt nya vetenskapliga rön, som nyligen upptäcktes vid University of Manchester, kan uran starta reaktioner som tidigare ingen trodde var möjliga, vilket i sin tur kan förändra industrins metoder att producera bulkkemikalier, polymerer och prekursorer till nya mediciner och plaster.

Prekursor är sådant exogent eller endogent utgångsämne som kan användas för framställning av ett ämne som verkar i kroppen eller på annat sätt är biokemiskt.

I tidskriften Nature Communications beskriver kemisterna hur uran kan skapa reaktioner som enligt forskarna var hittills förbehållna endast för övergångsmetaller som rhodium och palladium.

Och eftersom uran sitter mellan olika typer av reaktiva lantanoider och övergångsmetaller är det möjligt att kombinera det bästa av flera möjliga alternativ för att skapa nya förfaringssätt när det gäller att producera material och kemikalier.

Denna upptäckt profileras också i en ny video https://www.youtube.com/watch?v=3m3CbQct0pM

,som ingår i en serie tillverkad av Manchester School of Chemistry

Den senaste upptäckten innebär att industrin nu kan vara i stånd att utveckla nya kemiska föreningar som inte kan tillverkas på annat sätt.

Dessutom är uran ett av de element som forskarna vet minst om och eftersom upptäckten är förbunden med kärnkraft, tyder det nya rönet på att andra nya användningar hägrar vid horisonten.

- Denna upptäckt kommer att leda till en rad nya imponerande framsteg som till och med kan förändra vårt sätt att leva. Utvecklingsarbete som detta kan bana vägen för nya läkemedel och även till skapandet av biologiskt nedbrytbar hårdplast, konstaterade Steve Liddle, professor och chef för oorganisk kemi, och uranstudiens författare.

Enligt Liddle är upptäckten jämförbar med tekniska nyheten av flytande kristallskärmar, som ägde rum cirka 20 år innan alla insåg att de kunde användas som tv-skärmar och senare som datorskärmar.

Källa: University of Manchester.