Mines and Technology diskuterade ”smart mining”

- Smart mining- och digitalisering av gruvdriften debatteras i London på årets Mines and Technology- konferens. Illustration: Mines and Technology.

Mines and Technology-konferensen startade måndagen den 27 november i London med analyser av gruvdriften i Afrika. Ett specialarrangemang hölls om guldbrytning. Därefter följde en rad presentationer om användning av robotar i gruvbrytning och produktion.

För övrigt präglades första dagen av diskussionerna om ”smart mining”. Begreppet är nytt trots att gruvföretagen normalt har försökt att vara så smarta som möjligt i sin verksamhet. 

Ett exempel är SAP, den tyska tillverkaren av företagens resurshanteringssystem, som erbjuder sina tjänster ifråga om så kallade prediktiva analyser och artificiell intelligens för att hjälpa gruvor som planerar en digital transformation.

Programvaruförsäljare koncentrerar sig idag på stora gruvföretag. I fjol ingick Barrick en överenskommelse med Cisco för att leverera bättre, snabbare och säkrare gruvteknik vid företagets Cortez-operation.

Cisco planerar att automatisera Barricks utrustning för ökad produktivitet, och Cisco säger att det också kommer att använda prediktiva algoritmer för att förbättra precisionen och hastigheten på underhåll och metallurgi.

Goldcorp använder lediga data från IBM för att göra smartare insikter om geologisk modellering och gruvplanering.

Investering i teknik ligger högst upp på många företagschefers bord. Enligt konsultföretaget EY har lönsamheten kommit tillbaka med höga råvarupriser. Gruvföretagen skär inte längre ner.

SAP meddelade att man har utrustat gruvor med ERP-system sedan 90-talet. Idag uppskattar SAP:s vd Siess att nio av tio av de bästa gruvbolagen är alla SAP-kunder.

- Jämfört med andra industrier som kunnat hålla sina marknadsandelar trots att de har investerat bara då och då, säger Siess har gruvbolagens motvilja att investera i ny teknik och digitalisering däremot resulterat i ineffektivitet. Han pekar på en McKinsey-studie som uppskattar en produktivitetsnedgång på 3,5 procent per år under det senaste decenniet.

Nu när gruvföretagen åter har börjat investera i teknik, skapas igen överraskande ”osynliga vinster”.