Skräddarsydda krandagar

Foto: Inspecta

När årets upplaga av Krandagarna går av stapeln har besökarna själva styrt en del av innehållet. CE-märkning och ett gigantiskt traversbyte i Ludvika står på seminarieprogrammet

Under två dagar i november (22-23) samlas återigen lyftbranschens tillverkare, inköps- och servicepersonal och de allmänt intresserade under samma tak för att utbyta erfarenheter. Efter att ha vuxit ur kostymen i Växjö har mässan flyttat till Eriksbergshallen i Göteborg, en havsnära och charmig miljö som andas varvsindustrihistoria. Runt 250-300 besökare och 30-talet utställare beräknas i år delta i evenemanget.

– Framför allt handlar Krandagarna om att nätverka och att lära av varandra. Besökarna får också möjligheter att se vad marknaden erbjuder, säger John Elofsson, besiktningsingenjör och utbildningsansvarig lyft på Kiwa Inspecta som för andra året i rad är med och arrangerar dagarna.

Publikanpassade seminarier
I år har arrangörerna byggt en stor del av programmet utifrån vad förra årets publik ville se mer av så att det blir så intressant som möjligt.

– Framför allt finns det ett intresse för CE- märkning av lyftredskap, så det har vi ett seminarium kring redan på onsdagen. Vi tar upp vad märkningen innebär, från tillverkning till färdig CE-märkt produkt, vilka krav som finns, dokumentation etc.

Sammantaget blir det en blandning av case, nyheter och annan matnyttig kunskap. ABB håller ett seminarium om det komplexa arbetet med att byta en 400 tons travers mot en ny på 520 ton. Den nya kranen har ett specialdesignat lyftok för att klara laster upp till 500 ton, med tyngdpunktsförskjutning och stora krav på flexibilitet. Ett annat företag som pratar är Boliden som har gjort en stor upphandling av traverser och de delar med sig av sina erfarenheter och berättar vad man ska tänka på.

Viktigt dela erfarenheter

Med tanke på att 80 procent av alla olyckor beror på felhantering av last eller redskap är det inte konstigt att mycket fokus ligger på hur man arbetar och vistas på ett säkert sätt i miljöer där kran- och lyftarbete förekommer.

– Här är erfarenhetsutbytet jätteviktigt. Man är rätt öppen i branschen med att dela med sig av saker som kanske gått fel på en industri, om det varit fel på en maskin eller om den används på fel sätt.

För den som verkligen vill djupdyka i ämnet säkerhet finns möjlighet att en dag före seminariestart gå en utbildning i säkra lyft och lasthantering. Är man extra intresserad av regelverk finns även en kurs i detta. Kurserna är vid det här tillfället gratis för den som köpt biljett till mässan.

Under Krandagarna finns givetvis tillfälle att hålla sig à jour med utvecklingen i branschen genom att besöka utställarnas montrar. Nya lättviktsmaterial i lyftredskap kommer på bred front – material som är betydligt enklare att hantera än vanliga traditionella lyftredskap med samma belastningsbegränsningar. Även lyftbranschen genomgår en digitalisering, och framför allt händer det mycket på kransidan, berättar John Elofsson:

– Idag är kranarna smarta och har tagit över en stor del av det arbete som en skicklig kranförare gjorde förr. En kran räknar själv ut hur mycket last den har i kroken, hur många lyft den har gjort och att den inte överskrider den konstruktiva livslängden. Den säger till själv när den exempelvis behöver en översyn av bromsar och elektronik.

Populära temamiddagar

Precis som förra året har arrangörerna bjudit in en inspirationstalare, i år är det Olof Röhlander som har gått ifrån att vara elitspelare i bordtennis till inspiratör och författare. Idag är han en av de flitigast anlitade föreläsarna i landet. Vad han har i rockärmen vill inte John Elofsson avslöja men utlovar att det blir värt att lyssna till.

– Vad man heller inte bör missa är festligheterna på kvällen. Vi har haft middagar med gangstertema där besökarna fått hattar och hängslen och rocktema med oslagbara peruker. Även i år blir det ett tema. Är det något som kranfolken verkligen kan så är det att ha roligt.

Text: Anna Gullers