Trafigura fördjupade samarbetet med ryska Rosneft

Trafiguras avdelning för trading. Foto: Trafigura

Terrafames blivande delägare, multinationella Trafigura, har täta kontakter till Ryssland. Till exempel Financial Times och Bloomberg har rapporterat att Trafigura har fördjupat sina band till den ryska energijätten Rosneft.

Terrafames blivande delägare, multinationella Trafigura, har täta kontakter till Ryssland. Till exempel Financial Times och Bloomberg har rapporterat att Trafigura har fördjupade band till den ryska energijätten Rosneft. Trafigura, som säljer olja och malm, har under de senaste åren bland annat vidareförmedlat Rosnefts olja.

På hösten fördjupades samarbetet mellan bolagen då de tillsammans köpte en andel av indiska Essar Oil.

År 2010 dömdes Trafigura för att ha transporterat farligt avfall till Elfenbenskusten med fartyget Probo Koala, skriver nättidningen och sändaren Svenska Yle.

Man hänvisar till en rapport från Amnesty International, som hävdar att Trafigura fick över 100 000 ivorianer söka vård för symtom som svindel, kräkningar och andningssvårigheter efter att avfallet dumpats på 18 olika platser i staden Abidjan.

15 personer miste livet. I rättegången förnekade Trafigura att det var avfallet som orsakade sjukdoms- och dödsfallen i Elfenbenskusten, men i en rapport som publicerades året innan domen föll konstaterade FN att det var giftlasten som orsakat förgiftningsfallen. Företaget dömdes till böter på en miljon euro, och över 40 miljoner dollar i ersättningar.