Avslag för Boliden i Älvsbyn

Foto: Boliden

Bergsstaten har beslutat att avslå Boliden Mineral ansökan om bearbetningskoncession för området Laver K nr 1 i Älvsbyns kommun.

Beslutet är överklagbart till regeringen. Boliden Mineral kan överklaga beslutet inom tre veckor.

Den sökta koncessionen och markanvändningen för den planerade verksamheten berör Natura-2000 område. Bergsstaten har genomfört obligatoriskt samråd med länsstyrelsen i Norrbotten som bedömt att en gruva i området skulle medföra risk för påtaglig skada på Natura-2000 området. Länsstyrelsen anser därför att det som ett första led måste göras en Natura 2000-tillståndsprövning och att koncessionen inte ska tillstyrkas av Bergsstaten.

Boliden Mineral har meddelat Bergsstaten att bolaget inte kommer att söka ett Natura 2000-tillstånd innan bergmästaren avgör ansökan om bearbetningskoncession.

Eftersom Boliden Mineral har valt att inte föregå prövningen om bearbetningskoncession med en prövning av Natura 2000-tillstånd har en sådan fullständig och slutlig tillämpning av hushållningsreglerna i miljöbalken som ska ske i koncessionsskedet inte kommit till stånd. Bergmästaren har därför beslutat att avslå Bolidens ansökan om bearbetningskoncession för Laver K nr 1.