Amerikanska oljelager kan vara mindre än rapporterat

Foto: Neste Oil

80 procent av de amerikanska oljelagren är oredovisade, skriver Arthur E. Berman i sin rapport. Berman menar att oljelagren i USA har gått ner med 200 miljoner fat olja sedan 2010. Under samma tidsperiod har EIA rapporterat att oljelagren i USA gått upp från 300 miljoner fat olja till ofantliga 500 miljoner fat.

Berman har gått igenom den fysiska oljeströmningen i USA som kontrolleras av det amerikanska skatteverket och kommit fram till att oljelagren i USA endast är cirka 100 miljoner fat idag istället för de enorma oljelager på 500 miljoner fat som rapporterats av EIA.

Detta har en stor betydelse för oljepriset som handlas idag till cirka 50 dollar per fat. Oljepriset handlades ner med omkring 70 procent på grund av en överproduktion och att oljelagren ökade konstant sedan 2014. Dessutom så har Opec inte varit intresserade av att sänka sin produktion utan tvärtemot ökat sin produktion till all time high nu i november 2016, till mer än 34 miljoner fat om dagen. För att förenkla det hela så bestäms oljepriset av produktion och oljelager på den ena sidan och konsumtion (efterfrågan) på den andra sidan. Skulle då oljelagren i USA, som beräknas vara minst hälften av alla oljelager i världen, endast vara en bråkdel av det analytikerna på världens råvarubörser tror bör detta ha en stor påverkan på oljepriset.  Antalet aktiva borrningsriggar har inte varit så få som de är idag de senaste 10 åren. Dock kan man se en positiv utveckling i marknaden, där man har börjat notera att fler oljeriggar har kommit i arbete de senaste månaderna. Dock så är det fortfarande mindre än 50 procent jämfört med perioden 2006-2014.

EIA släppte sin månadsrapport den 30 november 2016 och oljeproduktionen i USA har gått ner med 8,9 procent från september 2015 till september 2016. Oljeproduktionen gick ner med 167 000 fat från augusti till september i år. Det vill säga cirka 2 procent, vilket är mycket på en månad. I oktober producerades det cirka 8,63 miljoner fat olja i USA vilket var en höjning med omkring 30 000 fat om dagen från septembers produktion. Men då ökningen är så liten vet man inte om detta betyder att den nedåtgående produktionstrenden har vänt eller om det endast är en rapporteringsfråga.  Art Berman skriver följande i oktober 2016; världens oljeproduktion är i balans och USA:s naturgasproduktion sjönk för första gången sedan 2005. Världens oljeproduktion för september 2016 var 96,47 miljoner fat per dag och världens oljekonsumtion var 96,39 miljoner fat. Det resulterade i ett litet överskott på 80 000 fat olja per dag. Det kan ses som dåliga nyheter med tanke på att Brentpriset på 52 per fat agerar som det finns ett par miljoner fat i överskott.  Opec beslutade att begränsa sin oljeproduktion till 32,5 miljoner fat per dag i syfte att påskynda tömningen av de enorma oljelagerna. Avtalet träder i kraft från den 1 januari 2017. Oljelager som möjligtvis endast innehåller 100 miljoner fat vilka kommer i så fall att vara tömda inom 2-3 månader.