Opec-uppgörelse klar

Foto: Thomas Hawk

Oljekartellen Opec har gjort upp om att skära ned oljeproduktionen för första gången sedan 2008, rapporterar Reuters. Kartellens tungviktare Saudiarabien ska ha erbjudit sig att ta den största smällen.

Opec, som står för en tredjedel av världens oljeproduktion, har nått en uppgörelse som innebär att Saudiarabiens produktion begränsas till 10,06 miljoner fat per dag, rapporterar Reuters med hänvisning till en Opec-källa.

För Saudiarabien innebär det en produktionsminskning med cirka 500 000 fat per dag, vilket är ungefär hälften av den totala nedskärningen det talas om.

För grannländerna Förenade arabemiraten, Kuwait och Qatar talas det samtidigt om en produktionsminskning på sammanlagt 300 000 fat per dag.

Syftet med att minska produktionen är att lyfta upp oljepriset, som sedan sommaren 2014 mer än halverats från nivåer kring 115 dollar per fat. Efter uppgifterna om en uppgörelse har oljepriset lyft med drygt 7 procent till över 50 dollar per fat.

För Irans produktion ska uppgörelsen enligt en källa sätta ett tak vid 3,98 miljoner fat per dag. Om detta stämmer har Iran därmed fått klartecken för en produktion i linje med den nivå som gällde innan sanktionerna och oljeembargot mot landet slog ut landet från världsmarknaden.

Det ska enligt The Wall Street Journal dock in i det sista finnas oklarheter kring hur Iraks oljeproduktion ska beräknas.

Enligt en Opec-källa ska uppgörelsen totalt ligga i linje med vad som diskuterades av Opec-länderna i Algeriet i september, där man sade sig sikta på ett produktionstak på 32,5 miljoner fat per dag. Det skulle innebära en produktionsminskning på drygt 3 procent, från dagens produktionsnivåer på 33,6-33,8 miljoner fat per dag.

Samtidigt uppges Indonesien ha lämnat oljekartellen och att landets produktionskvot kommer fördelas mellan andra medlemmar. Exakt hur detta kommer att se ut är ännu oklart.

Indonesien, som producerade 730 000 fat olja per dag i oktober, lämnade Opec 2009 men återupplivade sitt medlemskap i januari i år.

Opec har utan Indonesien 13 medlemsländer, varav elva antas ingå i den uppgörelse det nu förhandlas om. De krisdrabbade Opecländerna Libyen och Nigeria, vars oljeindustri till stora delar slagits ut av inbördeskrig, antas ha fått undantag.

Förhoppningen är att Ryssland och andra länder hoppar på tåget, och att den globala produktionen då sänks med ytterligare 600 000 fat per dag.

Oljeländer som Norge och USA har valt att inte delta i samtalen om produktionsnivåer med Opec.

(TT-Reuters)