Oljeavtal nära - oljepriset rusar

Foto: Neste

Oljepriset stiger kraftigt till 50 dollar fatet efter uttalanden från Saudiarabiens energiminister om att ett avtal mellan Opecländerna är nära.

Stämningsläget i Wien, där oljekartellen Opecs möte pågår, har fått oljemarknaden att skaka av sig de senaste dagarnas oro. Så sent som i går pekade det mesta på att förhandlingarna om att minska produktionen för att pressa upp priset hade strandat, och analytikerna såg en överenskommelse som allt mer osannolikt.

Men nu säger Khalid al-Falih, Saudiarabiens energiminister, att ett avtal inte är långt borta. Enligt al-Falih accepterar Saudiarabien en kraftig sänkning av den egna oljeproduktionen och Iran går med på att frysa sin produktion på de nivåer den låg på innan sanktionerna mot landet infördes.

Priset på ett fat Brentolja hade vid 13-tiden stigit med nära åtta procent till 50:05 dollar, en uppgång med 3:70 dollar sedan i går.

Enligt ministern siktar Opec på att sätta ett tak för produktionen på 32,5 miljoner fat per dag. Förhoppningen är att Ryssland och andra länder hoppar på tåget, och att den globala produktionen då sänks med ytterliga 600 000 fat.

Men, al-Falih kommer samtidigt med en brasklapp.

-Om vi inte kan nå en överenskommelse är det andra scenariot, att avvakta och vänta på att marknaden återhämtar sig på egen hand, inget dåligt utfall, sade han vid en presskonferens.

Beroende på vad länderna kommer fram till kan oljepriset antingen sjunka ner mot 42-43 dollar per fat eller stiga till 55-60 dollar, enligt analytiker.

Men det finns flera frågetecken kring vad som händer med priset på sikt om Opec beslutar om en produktionsminskning. Länder utanför kartellen kan utnyttja tillfället och i stället öka sin produktion och producenter av skifferolja vädrar morgonluft när priset drar över 50 dollar.

(TT-Reuters)