Nervöst inför Opecmöte

Foto: Gary Henderson

Det är fortsatt nervöst på oljemarknaden inför Opecmötet. Oljepriset stiger något igen, efter att ha fallit till under 46:50 dollar fatet på tisdagen. Ett fat Brentolja kostar i morgonhandeln drygt 47 dollar.

Målet för medlemsländerna inför mötet har varit att enas om en produktionsminskning för att pressa upp oljepriset. Men hur det ska gå till råder det stor osäkerhet om.

Irans oljeminister Bijan Zanganeh sa till journalister när han anlände till Opecs högkvarter i Wien i går att landet inte är villigt att minska den egna produktionen, som tagit fart sedan sanktionerna mot Iran lättats. Men flera ministrar, inklusive Zanganeh, fällde positiva kommentarer på vägen in till mötet nu på morgonen.

Beroende på vad länderna kommer fram till kan oljepriset antingen sjunka ner mot 42-43 dollar per fat eller stiga till 55-60 dollar, enligt analytiker.

Men det finns flera frågetecken kring vad som händer med priset på sikt om Opec beslutar om en produktionsminskning. Länder utanför kartellen kan utnyttja tillfället och öka sin produktion i stället, och producenter av skifferolja vädrar morgonluft när priset drar över 50 dollar.

(TT)