Oljeavtal verkar allt mindre troligt

Foto: Aker

En uppgörelse mellan Opecländerna om hur oljeproduktionen ska minskas ter sig allt mer avlägsen. Oljepriset sjunker rejält inför onsdagens möte.

Analytikernas skepsis växer inför Opecmötet i Wien.

-Jag tror inte längre att de kommer överens, något jag var ganska säker på tidigare, säger Bjarne Schieldrop, analyschef för råvaror på SEB.

För att pressa upp oljepriset har oljekartellen, som står för en tredjedel av hela världens oljeproduktion, i flera månader sagt att produktionen ska minska. Beskedet om hur det ska gå till skulle komma vid novembermötet.

Men det mesta tyder på att förhandlingarna, där Saudiarabien, Iran och Irak har huvudrollerna, har strandat, vilket pressade ner oljepriset under 47:00 dollar fatet.

Iran argumenterar för att landet har rätt att ligga på en hög produktionsnivå efter många år med sanktioner. Det är nationens och folkets vilja, citerar nyhetsbyrån Shana den iranske oljeministern Bijan Zanganeh inför mötet, skriver Reuters.

Irak är i sin tur inte överens med Opecs analytiker om hur stor produktion landet faktiskt har, och vilken nivå man ska basera en minskning på. Saudiarabien vill inte minska produktionen om inte de andra gör det.

-Själva Opecmötet är oerhört kort, där finns inte tid för mer förhandlingar. Och en dag före mötet är det tydligt att man inte är överens, säger Bjarne Schieldrop.

Länder utanför Opec, däribland Ryssland, har deklarerat att de inte kommer att diskutera några produktionsminskningar innan Opec enats internt.

I helgen bytte Saudiarabiens oljeminister Khalid al-Falih plötsligt fot. Efter månader av prat om en minskning sade han plötsligt att det inte är nödvändigt för Opec att justera produktionen för att marknaden ska stabiliseras.

Bjarne Schieldrop ser det som ett steg i att förbereda marknaden på att det inte blir något avtal.

-Nu handlar det om att inte förlora ansiktet, säger han.

Blir det inget avtal kommer sannolikt ett omedelbart prisfall till omkring 42-43 dollar, bedömer Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea.

-Men priserna kommer sedan att återhämta sig till 45-50 dollar, där de mer eller mindre har legat sedan i våras.

Skulle länderna trots allt komma överens väntas en prisuppgång till omkring 55 dollar i stället, säger hon.

(TT)