Lundintoppar misstänks för brott

Ian Lundin. Foto: Lundin

Lundin Petroleums styrelseordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter har delgivits misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott. Misstankarna gäller bolagets agerande i Sudan 1997-2003.

Förundersökningen om de misstänkta folkrättsbrotten har pågått sedan 2010. I oktober i år stod det klart att Ian Lundin och Alex Schneiter kallats till förhör.

I förra veckan träffade de åklagaren Magnus Elving vid internationella åklagarkammaren i Stockholm och blev delgivna misstanke, skriver Aftonbladet.

-De är misstänkta för medhjälp till grovt folkrättsbrott, säger Magnus Elving till TT.

I övrigt är han mycket förtegen.

-Utredningen pågår och kommer att fortsätta. Det är fortfarande förundersökningssekretess, säger Elving.

De misstänkta folkrättsbrotten ska ha begåtts 1997-2003. Anklagelserna kretsar kring tvångsförflyttningar av lokalbefolkningen för att underlätta prospektering och produktion av olja i södra Sudan.

Enligt människorättsorganisationer ska 10 000 människor ha dödats och 200 000 människor drivits på flykt från området av sudanesiska soldater och milisgrupper. Bland annat har Amnesty International hävdat att Lundin med sin närvaro ska ha förvärrat konflikten.

Företrädare för Lundin har konsekvent nekat till brott.

-Vi är helt övertygade om att det saknas grund för alla anklagelser om felaktigt agerande hos företrädare för Lundin, säger Robert Eriksson, presschef vid Lundin Petroleum, till Aftonbladet.

(TT)