Cowi genomför uppgradering av bergrum för råolja

Bild: Cowi

Cowi har påbörjat ett projekt i syfte att uppgradera och ta i drift Bergrum 1 i Syrhåla, Göteborg. Bergrummet har varit ur drift sedan början av 1980-talet, men skall nu åter tas i drift för att möjliggöra lagring av råolja. Volymen på bergrummet är omkring 650 000 kubikmeter.

Projektet, som är en investering i 130-miljonersklassen, genomförs i nära samarbete med uppdragivaren som har specialistkunskap från motsvarande anläggningar.

Projektet utförs som ett EPCM-uppdrag (Engineering, Procurement och Construction Management), vilket innebär att Cowi levererar samtliga tjänster inom projektledning, inköp, projektering och byggplatsledning. Cowi har valt att scanna befintlig anläggning för att kunna utföra projekteringen i 3D från det egna kontoret, vilket är kostnadseffektivt och samtidigt medför det en hög kvalitetssäkring.

Arbetet påbörjades i mars 2016 och skall stå klart i oktober 2017. För närvarande pågår ett intensivt arbete på plats med mark- och byggarbeten samt rör- och utrustningsinstallationer.

– Vi är mycket stolta över att ha erhållit ytterligare ett EPCM-projekt inom processindustrin, säger Johan Wikemark, avdelningschef Projekt Industri på Cowi.