Viss ljusning på arbetsmarknaden

Fortfarande allvarligt läge på arbetsmarknaden. Arkivbild

Nu har antalet varsel nått den högsta nivån sedan i midsommar. Men det finns samtidigt ljusglimtar – antalet inskrivna arbetslösa har minskat något då fler kommer tillbaka ut i arbete, enligt Arbetsförmedlingen.

– Det finns ljusningar, men det är från låga nivåer. Det är en djup kris och det kommer att synas på arbetsmarknaden under en längre tid, säger analyschef Annika Sundén.

Mellan 24 och 30 augusti, varslades 2 162 personer om uppsägning. Det innebär att antalet har ökat med 1 753 varsel jämfört med veckan innan, enligt statistik från Arbetsförmedlingen. Det är även det högsta antalet sedan midsommar. Enligt Annika Sundén, analyschef på myndigheten, kan det vara en effekt av att semestrarna börjar gå mot sitt slut.

– Företag drar igång igen och ser över sin verksamhet inför hösten. Det finns en stor osäkerhet kring hur utvecklingen kommer att ske framöver och det tar företag i beräkning, säger hon.

Ungefär hälften av varslen var inom industrin.

– När krisen slog till i våras var det bland annat främst hotell- och restaurangverksamhet som drabbades snabbast. Men Sverige är ett exportberoende land, och beroende av sin industri, som börjar påverkas mer och mer av hur ekonomin och arbetsmarknaden har drabbats till följd av pandemin, säger Annika Sundén.

10 381 personer skrev in sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Men antalet inskrivna har minskat något, då många har börjat jobba igen.

– Ungefär 10 000 har skrivit in sig som arbetssökande men omkring lika många lämnar Arbetsförmedlingen för att börja jobba, som visar på en viss ljusning. Även då det fortfarande är ett väldigt allvarligt läge på arbetsmarknaden så är det här positivt, säger Annika Sundén.