ABB öppnar Robotics Experience Center i Västerås

Anders Teljebäck, Minoo Akhtarzand och Emil Högberg inviger centret. Foto: ABB

ABB har öppnanat det nya Robotics Experience Center i Västerås. Centret ska göra det möjligt för ABB att tillsammans med kunder och partners från både industrin och den akademiska världen, att samarbeta för att utveckla nya robottekniker och tillverkningslösningar. Centret kommer att kunna vara en möjlighet för små och medelstora företag, till exempel inom generell industri, att investera i robotautomation för att bevara och öka sin konkurrenskraft.  

På Robotics Experience Center kan ABB:s kunder och partners lära sig mer om ABB:s robotverksamhet samt få inspiration kring den senaste utvecklingen inom robotautomation, testa nya idéer och utveckla nya robotlösningar. Utbildningsverksamheten ABB University erbjuder också kurser i robotteknik på plats i Robotics Experience Center.

Det 1 000 kvadratmeter stora demo-, test- och utbildningscentret ligger i ABB Robotics huvudkontor på Finnslätten i Västerås och består av fler än 25 industrirobotar, inklusive de senaste medlemmarna i YuMi®-familjen. Det går att testa svetsprogrammering, maskinbetjäning och ABB:s kollaborativa lösningar samt att utbilda sig brett, i allt från programmering till robotoperatör. Kunder och andra besökare kan också få uppleva tillverkningsmiljöer i en virtuell verklighet i RobotStudio för att förstå hur VR och digitala tvillingar kan vara till hjälp vid bland annat virtuell drifttagning.  

– Vårt nya Robotics Experience Center har byggts för att dela ABB:s kunnande, teknologi och erfarenhet inom robotautomation med våra kunder, universitet och högskolor, ingenjörer och produktionsexperter från olika industrier runt om i landet. Vi vill tillsammans med dem utveckla innovativa lösningar för ett konkurrenskraftigt Sverige”, säger Dennis Helfridsson, chef för ABB:s affärsområde Robotics & Discrete Automation i Sverige och tillträdande vd för ABB Sverige.

Små och medelstora företag är viktiga för svensk industri, men de har inte alltid specifika kunskaper eller tillräckligt med resurser för att få tillgång till den senaste tekniken. Robotics Experience Center syftar därför till att stimulera dessa företag att utveckla sin verksamhet genom att delta i samarbetet i centret och främja nästa generations robot- och automationsteknik.