Moelven Wood investerar i Vänerply

Foto: Moelven

Lägger 100 miljoner kronor på modernisering av produktionen

Efterfrågan på plywood har ökat konstant de senaste åren, dels för att byggkonjunkturen är god och dels för att intresset för miljömässigt hållbart byggmaterial i trä växer.

– De stora investeringarna görs för att vi ska kunna fortsätta förfina tekniken och öka andelen monteringsfärdiga produkter. Marknaden är mer krävande än tidigare och vi måste utveckla våra produkter och produktionsmetoder för att vara konkurrenskraftiga, Moelven Woods vd Mikael Axelsson.

De största investeringarna görs på Moelven Vänerply i Otterbäcken.

– Vi förvärvade fabriken 2011 och Moelven Vänerply är nu Skandinaviens enda tillverkare av plywood. När vi köpte fabriken var den i ganska dåligt skick med maskiner som i stort sett var från början av 70-talet. Vi har därför investerat omkring 100 miljoner SEK i en modernisering av produktionen, säger Mikael Axelssonn.

Just nu är bolaget i slutfasen på en investering som leder till ökad kapacitet och effektivitet.

– Investeringen uppgår till 35 miljoner kronor. Vi beslutade dessutom nyligen att inleda nästa större investering på ytterligare 40 miljoner kronor som skall förbättra tekniken och öka vår kapacitet att vidareförädla produkterna. Totalt uppgår investeringarna i Vänerply till cirka 175 miljoner kronor, berättar Mikael Axelsson.