Rysslands handelspartner skärper bankkraven – landets handel pressas ytterligare

Oman. Bakgrunden till Omans försiktiga omsvängning är tydlig: USA har under 2023 och 2024 hotat med sekundära sanktioner mot företag, banker och individer som på något sätt hjälper Ryssland att kringgå de restriktioner som införts efter invasionen av Ukraina. Foto: Wikipedia Commons Lic.
Oman. Bakgrunden till Omans försiktiga omsvängning är tydlig: USA har under 2023 och 2024 hotat med sekundära sanktioner mot företag, banker och individer som på något sätt hjälper Ryssland att kringgå de restriktioner som införts efter invasionen av Ukraina. Foto: Wikipedia Commons Lic.

Rysslands ekonomi pressas allt hårdare av västs sanktioner. Nu vacklar ännu en nära handelspartner – Oman. Banker i landet har börjat fördröja och neka transaktioner från ryska företag. Orsaken är oro för att själva drabbas av sekundära sanktioner från USA.

Den tidigare pålitliga partnern i Persiska viken har därmed blivit ännu ett tecken på hur den internationella isoleringen av Ryssland får konkreta följder. Enligt den ryska affärstidningen Vedomosti har den stora banken Sohar International i Oman börjat granska transaktioner med Rysslandskoppling extra noggrant.

– Banken har börjat medvetet fördröja valutabetalningar när kunder med kopplingar till Ryssland är involverade, uppger anonyma källor till tidningen.

Transaktioner som tidigare gick igenom på ett dygn tar nu tre till fem bankdagar. Någon officiell förklaring har Sohar International inte gett, men enligt Vedomostis källor handlar det om att undvika framtida sanktioner från USA:s finansdepartement.

Oman var en tillflykt för ryskt kapital

Sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 har flera länder i Mellanöstern blivit tillflyktsorter för ryskt kapital. Oman utmärkte sig som särskilt samarbetsvilligt. Under pandemin och tiden därefter ökade handelsvolymen dramatiskt mellan länderna.

Enligt data från Observatory of Economic Complexity ökade de ryska exporterna till Oman med över åttahundra procent mellan 2021 och 2022. Samtidigt ökade importen från Oman till Ryssland med mer än tusen procent.

Raffinerad olja är Rysslands viktigaste exportvara till Oman. Under 2023 uppgick värdet till 192 miljoner amerikanska dollar. Oman i sin tur levererade delar till ryska flygplan, däribland glidflygplan och motoriserade luftfartyg – komponenter som blivit särskilt efterfrågade efter att Ryssland utestängts från västerländsk flygteknologi.

Men affärerna har inte varit tillräckliga för att kompensera för västs blockader. Rysslands flygindustri har fortsatt att drabbas av haverier och tekniska misslyckanden – en tydlig effekt av den bristande tillgången på reservdelar och mjukvara.

Växande press även på konton och investeringar

Nu rapporterar flera ryska företag om ökade svårigheter att öppna nya konton i Oman. Banker har skärpt sina kontroller och följer striktare regler kring vilka kunder de accepterar, särskilt när det finns ”uppenbara” kopplingar till Ryssland.

Detta påverkar även ryska investeringar i Oman. En nystartad investmentbank i landet anställde nyligen flera tidigare högt uppsatta ryska banktjänstemän. Nu väcks frågor om huruvida dessa samarbeten kan fortsätta.

Bakgrunden till Omans försiktiga omsvängning är tydlig: USA har under 2023 och 2024 hotat med sekundära sanktioner mot företag, banker och individer som på något sätt hjälper Ryssland att kringgå de restriktioner som införts efter invasionen av Ukraina.

– Även länder som är neutrala eller har goda förbindelser med Ryssland måste nu väga riskerna, säger en europeisk diplomat med insyn i Mellanösternregionen.

Politiskt närmande på skakig grund

Samtidigt har Oman och Ryssland på hög politisk nivå försökt fördjupa samarbetet. I juni 2024 deltog Oman som hedersgäst vid ett toppmöte i Sankt Petersburg, och sultan Haitham bin Tarik genomförde ett statsbesök i Ryssland.

Vid besöket betonade Omans utrikesdepartement att länderna ”strävar efter att upprätthålla starka och vänskapliga relationer”. Även Bloomberg har rapporterat om fördjupade ekonomiska band, inklusive ökade oljeleveranser från Ryssland via Omans territorialvatten till Indien. Denna skepp-till-skepp-handel är en metod som ofta används för att dölja ursprunget på olja och undvika sanktioner.

Men de senaste händelserna visar att även Oman måste förhålla sig till västvärldens ekonomiska tryck. Banker vill inte riskera att hamna på amerikanska svarta listor – vilket i praktiken kan leda till att de stängs ute från det globala finanssystemet.

Att just Sohar International agerat kan ses som ett tecken i tiden. Det är en av Omans viktigaste finansinstitutioner, med starka band till både stat och näringsliv.

För Kreml är det ytterligare en varningssignal. Rysslands möjligheter att upprätthålla sin handel via alternativa kanaler blir alltmer begränsade.

Källa: Vedomosti, Bloomberg, Observatory of Economic Complexity