Europeiska biltillverkare söker alternativa råvarukällor

IEA: Snabb utbyggnad av batterier blir avgörande för att nå klimat- och energisäkerhetsmålen som sattes vid COP28. Bild: IEA
IEA: Snabb utbyggnad av batterier blir avgörande för att nå klimat- och energisäkerhetsmålen som sattes vid COP28. Bild: IEA

För att minska beroendet av kinesiska leverantörer av kritiska metaller, som är avgörande för elbilsproduktion, vänder sig europeiska biltillverkare direkt till gruvindustrin. Detta innebär betydande investeringar i gruvprojekt för att säkra tillgången på metaller som koppar och litium.

Ett exempel är Stellantis, som har investerat 155 miljoner dollar i McEwen Copper, ett dotterbolag till McEwen Mining, för att utveckla Los Azules-kopparprojektet i San Juan, Argentina. Projektet förväntas producera 100 000 ton katodkoppar per år med en renhet på 99,9 procent från och med 2027, vilket kan säkra verksamheten i minst 33 år. 

Utmaningar med att minska beroendet av Kina

Trots dessa satsningar kvarstår utmaningar. Kina kontrollerar en stor del av den globala bearbetningen av sällsynta jordartsmetaller, som är viktiga för elbilar och andra teknologier. Nyligen införde Kina exportrestriktioner för vissa sällsynta jordartsmetaller, vilket har ökat trycket på europeiska länder att diversifiera sina leveranskedjor. 

För att hantera detta har europeiska företag börjat investera i egna gruvprojekt och bearbetningsanläggningar. Till exempel har Solvay, ett belgiskt kemiföretag, meddelat att de kommer att expandera sin produktion av sällsynta jordartsmetaller vid sin anläggning i La Rochelle, Frankrike, för att minska Europas beroende av kinesiska import. 

Framtiden för elbilsproduktion i Europa

Utöver investeringar i råvaror satsar europeiska biltillverkare även på att bygga egna batterifabriker. Volkswagen planerar att bygga sex battericellsfabriker i Europa med en sammanlagd kapacitet på 240 gigawattimmar till 2030. 

Stellantis har också meddelat planer på att bygga en batterifabrik i Zaragoza, Spanien, i samarbete med kinesiska CATL. Fabriken förväntas vara i drift i slutet av 2026 och producera litiumjärnfosfatbatterier med en investering på 4,1 miljarder euro.

Trots dessa ansträngningar kvarstår utmaningar, såsom höga kostnader och konkurrens från kinesiska företag. Det är ännu oklart om dessa satsningar kommer att räcka för att helt minska Europas beroende av Kina för kritiska metaller och komponenter till elbilar.

Källor: Investigate Europe, Stellantis, Volkswagen, Solvay, Reuters, AP News, CSIS