Ett väl fungerande kraftsystem möjliggörs av effektiv transmission och distribution och en av de stora aktörerna på området är franska Schneider Electric.
Inom transmission har Schneider en mängd olika typer av ställverk, allt efter kundens behov, från lågspänning till mellanspänning. Detta kompletteras med programvara för övervakning av transmissionsnätet. Schneider kallar det för ”the digital grid” och vill införa ett sätt att digitalisera elnäten, för att på så sätt kunna styra, införa smarta funktioner, och minska effektförluster och strömavbrott. Man anser att det är viktigt att ha produkter som kan koppla upp sig mot sagda övervakningsprogram, för att man ska kunna samla in data och på så sätt kunna använda smarta funktioner.
Idén är att programvaran ska kunna lokalisera felet och koppla om i nätet så att kraften kommer tillbaka till kunderna så snabbt som vanligt. De smarta funktionerna kan också förutse var det kan tänkas uppstå ett strömavbrott och därmed larma om att underhåll behövs.
Strömavbrott är trots detta ganska vanliga i storstäderna, men Schneider marknadsför också obrytbara kraftaggregat, både för sjukhus och företagsbruk.
När vi producerar mer och mer el från solkraft, förlorar vi roterande massa, som är den viktigaste beståndsdelen för att bibehålla leveranskvaliteten. Schneiders utrustning ger bättre kontroll över detta och kan berätta för kunder och elbolag i vilken riktning energin flödar. Det viktigaste är att snabbt kunna koppla bort felaktiga flöden i nätet. Om man jämför med ställverken 20 år tillbaka har man idag många flera sensorer som ger en betydligt snabbare information om var felkällan finns. I framtiden blir det mycket mera digital kommunikation, för att hålla informationen om kraftnätet up to date.
Av Jörgen Städje
Schneider visar distributionsutrustning för låg- o mellanspänning som både överför kraft och felsöker nätet för att utesluta felaktig utrustning.