Fortum investerar 116 miljoner i nytt metallraffinaderi i Norrsundet, Gävle

I fabriken kommer bland annat rostfritt stål, aluminium, koppar och mässing från bottenslagg som kommer från förbränningsanläggningar i Norden att återvinnas. Foto: Fortum Recycling & Waste

Fortum Recycling & Waste meddelar att de kommer att investerar cirka 116 miljoner kronor i ett metallraffinaderi för återvinning av icke magnetiska metaller i Norrsundet, utanför Gävle. Den nya anläggningen, som startar i höst, kommer att vidareförädla metaller.

Enligt Fortum är anläggningen den nordligast placerade i Europa i sitt slag och företaget framhåller att det innebär minskat behov av att transportera icke magnetiska metaller längre sträckor för metallåtervinning.  

– Genom att vi kan erbjuda smältverken återvunnet material istället för jungfruligt material, kan smältverken i sin tur erbjuda industrin material med lägre koldioxidavtryck, säger Joakim Landström, Head of Operations Ash&Slag Sweden, Fortum Recycling & Waste.

Anläggningen uppförs i Stora Ensos gamla lokaler i Norrsundet i Gävle och arbetet startade under hösten 2023 med renovering av delar av det gamla sågverket.

Här kommer bland annat rostfritt stål, aluminium, koppar och mässing från bottenslagg som kommer från förbränningsanläggningar i Norden att återvinnas.  I metallraffinaderiet sker sedan ytterligare separering och sortering med hjälp av siktar, magneter, virvelströmsseparatorer och sensorbaserade maskiner. Den förädlade metallen skickas sedan vidare till smältverk för att användas till ny metallproduktion.

– Vi har utvecklat en anläggning med många innovativa tekniska lösningar för att kunna uppnå en hög säkerhetsnivå, en god arbetsmiljö och en extremt hög kvalitet på de slutliga slutprodukterna. Den nya anläggningen kommer att innebära ett tiotal nya arbetstillfällen på orten. Vi räknar med driftsättning i början av hösten 2024. I dagsläget har vi tillstånd att återvinna 10 000 ton metaller per år, men vi planerar även att ansöka om att få utöka det till totalt 80 000 ton per år, säger Joakim Landström.