Thyssen-Krupp godkänner delvis försäljning av stålverksamhet till Kretinsky

Foto: Thyssen Krupp

I Düsseldorf har tyska Thyssen-Krupps styrelse godkänt en delvis försäljning av sitt ståldivision till den tjeckiske miljardären Daniel Kretinsky. Beslutet, som meddelades på torsdagskvällen, genomfördes trots opposition från arbetarrepresentanter och krävde användning av styrelseordföranden Siegfried Russwurms dubbelröst.

Kretinsky, genom sin energiholding EPCG, kommer att förvärva en 20-procentig andel i Thyssen-Krupp Steel via ett gemensamt stålprojekt.

Historisk användning av dubbelrösträtt

Denna är inte första gången Russwurm använt sin dubbelrösträtt under kontroversiella omständigheter. I november förra året använde han denna rätt för att utöka styrelsen med fem nya positioner, vilket skapade stor kontrovers.

Beslut med motstånd från arbetarrepresentanter

Användningen av dubbelrösträtten för andra gången, speciellt för att godkänna försäljningen, har mötts med stark kritik från fackföreningar och företagsråd, som ser det som en förolämpning.

Svar från arbetarrepresentanter

Jürgen Kerner, andra ordförande för IG Metall och vice ordförande i Thyssen-Krupps styrelse, uttryckte djup besvikelse över beslutet. Han kritiserade starkt att försäljningen av 20 procent till EPCG symboliserar en avskärning av banden mellan Thyssen-Krupp AG och dess ståldivision. Kerner förutspår att försäljningen kommer att möta starkt motstånd och betonade de oklara riskerna som kan uppstå genom detta drag.

Källa: Handelsblatt