BHP slår vinstrekord – tror på återhämtad kinesisk efterfrågan

Foto: BHP

BHP Group, världens största gruvbolag sett till marknadsvärde, redovisade nyligen sin högsta helårsvinst någonsin mot bakgrund av rekordhöga råvarupriser. Det australiska bolaget tror på ökad tillväxt tack vare starkare efterfrågeutsikter i Kina. Det uppger Bloomberg.

BHP planerar för att öka järnmalmsproduktionen, sin kassako, till 300 miljoner ton järnmalm per år, och överväger att öka uttagen av koppar och bly. En gigantisk ny kaliumgruva i Kanada är under uppbyggnad för uppstart 2026.

–Vi tror att Kina, om något, under de kommande sex till tolv månaderna kommer att skänka viss stabilitet till den globala tillväxten och hjälpa till att kompensera en del av den avmattning som vi ser på andra håll, säger vd Mike Henry, enligt Bloomberg.

Kina står för mer än 60 procent av BHP:s intäkter.

Konkurrerande gruvbolag har den senaste tiden varnat för svagare utsikter och Rio Tinto rapporterade förra månaden en nedgång i vinsten för första halvåret och halverade sin utdelning. Guldgruvjätten Newmont Mining och kopparproducenten First Quantum Minerals Ltd. har också varnat investerare de senaste veckorna för effekterna av inflationstrycket, enligt Bloomberg.

Mike Henry framhöll bland annat också att företaget kommer att fortsätta producera metallurgiskt kol av hög kvalitet, men planerna på nya kolgruvor i Queensland, Australien, har lagts på is efter att delstatsregeringen där höjt skatterna. Henry menar att ”grön” stålframställning, däribland användning av vätgas istället för metallurgiskt kol, fortfarande ligger "årtionden" framför oss innan den blir kommersiellt gångbar.

BHP:s underliggande vinst landade på 23,8 miljarder dollar under året fram till den 30 juni, vilket slog en genomsnittlig analytikerprognos på 21,6 miljarder dollar. Det är den högsta vinsten sedan det nuvarande företaget bildades genom en fusion 2001.