Strategisk tysk robotinvestering

Bilden visar underhåll av ett automatiskt opererande fordon hos företaget Jungheinrich. Foto: Jungheinrich

Det tyska robotteknikföretaget Magazino och Jungheinrich AG samarbetar om ny robotteknik inom mobil automation.

Den strategiska satsningen på robotspecialisten Magazino är ett samarbete som syftar till att utveckla automatiseringsprogramvara. Utvidgningen av en gemensam lösningskompetens ger bättre möjligheter för automatiserad intern logistik, heter det i pressmeddelandet.

Jungheinrich AG, baserat i Hamburg, har nyligen köpt en andel i det Münchenbaserade robotteknologiföretaget Magazino. De två företagen har kommit överens om ett brett strategiskt partnerskap och avser att kombinera sina färdigheter inom mobil automation.

Följer strategin

- Magazino är ett mycket innovativt och ungt företag som har unika färdigheter inom navigations- och kontrollprogramvara för mobil automatisering. Denna investering följer vår strategi inom automatisering och kommer att ge ett betydande bidrag till en snabbare expansion av vår verksamhet med automatiska lastbilar, säger Dr. Lars Brzoska, styrelseordförande i Jungheinrich AG.

Automation är en av de största tillväxtfaktorerna inom den interna logistiksektorn. Jungheinrich förväntar sig en tvåsiffrig tillväxttakt inom detta segment de närmaste åren. 

Denna trend drivs främst av den ihållande starka tillväxten inom e-handel och den globala bristen på logistikspecialister, särskilt truckförare.

Magazino har funnits på marknaden sedan 2014 med en mobil orderplockrobot som har förmågan att navigera intelligent i lagret och hämta exakt rätt kartonger. Systemet används i lager hos ett antal näthandlare och leverantörer av logistiktjänster.

- Genom att kontrollera robotarna i den här komplexa miljön har Magazino utvecklat globalt unik expertis som vi vill expandera i framtiden och integrera i en värld av Jungheinrich-produkter, säger Dr. Lars Brzoska.

Stort marknadsbehov

Jungheinrich lanserade sin första automatiska lastbil redan 1962. Sedan dess har gruppen blivit en av de ledande leverantörerna på den snabbt växande marknaden för automatiserade lastbilar. Med hjälp av intelligent programvara och modern navigeringsteknik utökar Jungheinrich kontinuerligt sin portfölj av mobila automatiseringslösningar.

Inom områdena gaffeltruckar, automatiska lastbilar, hyllor, service och underhåll är företagetbland de största i Europa. Med mer än 18 000 anställda och 40 försäljnings- och serviceorganisationer världen över är Jungheinrich ett ledande företag.