AQ Components lägger ned och flyttar till Estland

Anställda har informerats om nedläggningen. Foto: AQ Component

I samband med nedläggningen av AQ Welded Structures i Ludvika 2018 öppnade sig en möjlighet att flytta en del av verksamheten till Smedjebacken och kombinera den med en projektverksamhet för produktionsutrustning.  Tanken var att bibehålla en del av produktionen i Sverige nära kunden och med bättre lönsamhet.  

Tyvärr har verksamheten fortsatt att gå med förlust under 2019 och 2020. I och med detta har man tvingats fatta beslut om att inleda MBL-förhandlingar om avveckling i Smedjebacken och flytt till AQ Lasertool i Estland.  

– Det är mycket tråkigt att vi inte lyckades etablera en lönsam produktions- och projektverksamhet i Smedjebacken och att vi nu tvingas till det här beslutet, säger Anders Carlsson, koncernchef för AQ Group. ”Vi kommer nu att arbeta vidare med den här frågan i nära samarbete med fackföreningar, kunder och medarbetare” 

Verksamheten i Smedjebacken har för närvarande 20 anställda och dessa informerades om detta beslut.  AQ Components Västerås i Smedjebacken tillverkar komplexa svetsade och bearbetade komponenter i framförallt aluminium. Den del av verksamheten som utvecklar produktionsutrustning har under året redan minskat i försäljning och personal.