Hushållen alltmer optimistiska

Stämningsläget hos hushållen fortsätter att förbättras. Arkivbild

Resultaten från den senaste extramätningen med insamlingsperiod 16–31 maj tyder på att stämningsläget hos hushållen fortsätter att förbättras något. Stämningsläget är fortfarande betydligt svagare än normalt, men har blivit något mindre negativt jämfört med den ordinarie undersökningen som pågick mellan den 1–15 maj.

Hushållens konfidensindikator – som sammanfattar svaren från hushållen – blev 3,3 enheter högre i denna extramätning jämfört med den ordinarie mätningen: 80,6 jämfört med 77,3. Den positiva utvecklingen i indikatorn mellan de olika hushållsundersökningarna i maj beror på en mer positiv syn på den egna ekonomin, såväl för de senaste som för de kommande tolv månaderna. Hushållen har även en mindre negativ inställning till utvecklingen av Sveriges ekonomi på tolv månaders sikt jämfört med tidigare i maj.

Från och med april till och med juni genomför Konjunkturinstitutet hushållsundersökningen två gånger per månad på grund av coronaviruset och covid-19-pandemin. Anledningen till dessa extramätningar är att det råder ett stort behov av ytterligare information om pandemins ekonomiska effekter på hushållen. Nästa gång denna extraundersökning publiceras är den 8 juli. Dessförinnan, den 24 juni, publiceras hushållens konfidensindikator i samband med publiceringen av den ordinarie undersökningen.