Tillverkningsindustrin når kapacitetstopp

Foto: Pixabay

Detaljhandelns föll hela 8,2 enheter

Barometerindikatorn steg från 108,7 i juni till 109,6 i juli tack vare ytterligare starka signaler från tillverkningsindustrin. Nivån på indikatorn visar på ett fortsatt klart starkare stämningsläge än normalt i ekonomin.

Konfidensindikatorn för tillverkningsindustrin steg åter i juli. Den pekar på ett ovanligt starkt läge för industrin. De starkaste signalerna kommer från massa- och pappersindustri samt annan transportmedelsindustri. Såväl omdömena om storleken på orderstockar och färdigvarulager i nuläget bidrog till uppgången liksom produktionsplanerna på tre månaders sikt.

Konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet ändrades inte nämnvärt i juli och ligger kvar en bit över det historiska genomsnittet. Det är byggföretagens fortsatt starka omdömen om orderstockarnas storlek i nuläget som håller uppe nivån på indikatorn.

Detaljhandelns konfidensindikator föll hela 8,2 enheter i juli, till en nivå under det historiska genomsnittet. Nedgången förklaras främst av svagare signaler från sällanköpshandeln.

Även tjänstesektorns konfidensindikator föll i juli. Nedgången var dock ytterst marginell och indikatorn visar fortsatt på ett starkare läge än normalt i tjänstesektorn. Dämpningen beror på något nedjusterade förväntningar på efterfrågeutvecklingen på tre månaders sikt.

Hushållens syn på ekonomin stärktes i juli. Konfidensindikatorn steg till närmare 100, främst till följt av en mer positiv inställning till om det är rätt tidpunkt att göra större kapitalvaruinköp.