ABB levererar drivteknik till nytt finskt bioproduktbruk

Ordern är värd cirka 40 miljoner euro. Foto: ABB

ABB och Metsä Fibre har tecknat ett preliminärt, bindande avtal enligt vilket ABB Finland ska leverera lösningar för elektrifiering och drivteknik till Metsä Fibres planerade bioproduktbruk i Kemi, norra Finland Genomförandet av avtalet är avhängigt Metsä-koncernens investeringsbeslut, vilket kommer tillkännages tidigast under hösten 2020. Ordern är värd cirka 40 miljoner euro. Produktionen vid det nya bruket kan påbörjas under 2023. Produktionskapaciteten är 1,5 miljoner ton massa per år, utöver en mängd andra bioprodukter.

– Vi är mycket nöjda över att vår expertis och våra produkter kommer att ingå som en del i denna planerade investering, som, om den realiseras, blir den största investeringen någonsin inom skogsindustrin i Finland. Våra leveranser i det tänkta projektet bidrar till att säkerställa den höga tillgängligheten för bruket liksom en tillförlitlig och effektiv produktion och effektiv energianvändning. ABB Finland har över 30 års erfarenhet av krävande elektrifierings- och övergripande leveransprojekt inom massa- och pappersindustrin, både i Finland och globalt, säger ABB Finlands chef Pekka Tiitinen.

– ABB representerar de värden vi kräver av våra partners: ett åtagande för säkerhet, leverans i tid och kvalitet. En hög grad av inhemskt innehåll är också viktigt. Vi går mot det gemensamma målet att bygga ett fossilfritt bioproduktbruk i Kemi, som är den mest effektiva träbearbetningsanläggningen inom sitt område. Vi har alla förutsättningar för att genomföra ett framgångsrikt större projekt tillsammans med en kompetent partner, säger Metsä Fibres koncernchef Ismo Nousiainen.

Enligt det preliminära avtalet ska de över 1 000 elmotorerna till det planerade bioproduktbruket i Kemi tillverkas i Finland vid ABB:s fabriker i Vasa och Helsingfors. Fabrikens skyddsreläer och säkerhetsbrytare levereras av ABB:s fabriker i Vasa medan de över 600 frekvensomriktarna levereras av världens största fabrik för frekvensomriktare i Pitäjänmäki i Helsingfors. Dessutom ansvarar ABB Power Grids Finland för transformatorleveranserna till Kemi-projektet. Huvudtransformatorerna till bruket är tänkta att tillverkas vid ABB Power Grids transformatorfabrik i Vasa.