Digitala utpressningsattacker ökar snabbt

93 procent av attackerna kommer via e-post. Arkivbild

År 2020 har haft en tuff start, med kraftig ökning av såväl utpressningsattacker som vd-bedrägerier, visar rapporten Fast Facts för årets första två månader. Under januari och februari 2020 blockerade Trend Micro nära 8 miljarder cybersäkerhetshot. Trend Micros månatliga data över cybersäkerhetslandskapet visar hur e-post som attackmetod utgör hela 93 procent av alla blockerade säkerhetshot.

I februari upptäcktes över två miljoner försök till utpressningsattacker, vilket utgör en ökning på 20,2 procent bara sedan januari. Både i januari och februari var Kina det land som toppade antalet utpressningsattacker globalt, med 31 procent av det totala antalet upptäckta attacker i januari och hela 43 procent i februari. På andra plats var USA, med 16 respektive 13 procent.

Det är inte bara utpressningsattacker som ökat snabbt under början av av 2020. Även VD-bedrägerier, så kallade BEC-attacker, ökade med hela 24,3 procent. Förekomsten av denna typ av bedrägerier, med VD-mail, falska fakturor och bedrägerier genom kapade användarprofiler, kan enligt rapporten knytas till platser där många stora företag har sina högkvarter. Vd-bedrägerier var därför särskilt förekommande i USA, Storbritannien och Australien. 

‒ Många IT-säkerhetsteam arbetar under stor press nu då Covid-19-situationen, som innebär att fler jobbar hemifrån, utökar företagens attackyta markant, säger Johnny Krogsboll, Technical Director Nordics på Trend Micro. Vi ser hur såväl vd-bedrägerier som utpressningsattacker ökade med över 20 procent redan tidigare i år, vilket tyder på att cyberkriminella utnyttjar situationen gentemot företag. Skydd i flera lager och över hela organisationen är avgörande för att hjälpa till att hålla attackerna borta och bibehålla ”business-as-usual” även i dessa utmanande tider.