Utvecklar teknik för digitaliserat gjutgods

Smarta gjutgods årets bästa innovation menar gjuteribranschen. Arkivbild

Gjuteribranschen pris till bästa innovation går i år till RISE innovation smarta gjutgods. Tillsammans med Husqvarna och SKF har RISE utvecklat en teknik för digitaliserat gjutgods som gör att gjutgodset själv meddelar när det behöver underhåll. 

Svenska Gjuteriföreningen vill öka intresset för innovationer som bidrar till gjuteriindustrins utveckling och delar årligen ut detta pris. Prissumman är 40 000 kronor och delas mellan RISE, Husqvarna och SKF. Årets pris tilldelas Raul Carlsson, RISE, Magnus Törnvall, Husqvarna och Björn Israelsson, SKF Mekan, för att ha utvecklat en metod för att gjuta in sensorer i gjutgods. Även Tobias Forslund från Scania prisades för sin innovation där man använder saltkärnor vid pressgjutning av aluminium.

– Sensorer har redan tidigare kunnat monteras på och i metall, men det nya är att de nu gjuts in och förenas med den gjutna metallen. Inifrån gjutgodset kan sedan sensorerna berätta om de krafter och spänningar som metallen utsätts för, samtidigt som de skyddas från tuffa miljöers slag, belastningar och slitage. Vi har strävat efter att bibehålla gjutteknikens kostnadseffektivitet så att extrakostnaden för ett gjutgods med ingjutna sensorer kan bli marginell, säger Raul Carlsson, forskare och projektledare vid RISE.

Inom RISE har fler forskare från olika områden bidragit till denna innovation. Utöver Raul Carlsson har bland andra Christer Johansson, Fredrik Ahrentorp och Vincent Schaller som forskar kring sensorsystem deltagit i arbetet.

Smart gjutgods är något som gjuteriindustrin ser som en framtida möjlighet och viktig förutsättning för att bli en hållbar industri. När gjuteriet gjuter in sensorer i metaller kommer industrin att kunna koppla upp gjutgods mot internet. Det innebär att till exempel delarna i en motorsåg eller ett kryssningsfartyg kan skicka signaler om att en slitagedel behöver bytas ut innan komponenten går sönder.