SKF:s nya sensorlager för lastmätning visas för första gången i Sverige

SKF visar världsnyhet på Elmia Subcontractor. Foto: SKF

Det har blivit dags för den svenska marknaden att del av SKF:s nya banbrytande innovation. Det uppkopplade lagret har integrerad optisk fiberteknik, utan elektronik. Det möjliggör att du till exempel kan visualisera krafter, kraftriktningar, temperaturer, hastigheter och smörjförhållande i realtid. Mätningarna kan göras över långa avstånd i svåra elektriska och kemiska miljöer utan störningar.

– Den upptäcker signaler från rullningslagret som gör det möjligt att agera innan ett potentiellt fel har uppstått. Signalerna, som man följer från lagret, visar hur maskinen uppför sig och var krafterna kommer ifrån, säger Carl Pucher, produktansvarig Fiber Optic Sensing på SKF.

Idén har SKF haft i ett tiotal år. Men när de förra året bestämde sig för att industrialisera produkten kontaktades Proximion, ett dotterbolag till Hexatronic. Och nu har samarbetet lett till att innovationen har blivit verklighet.

– Vi kan lager och de kan fiberoptik. Väljer man att göra allt själv tar det lång tid och resultatet blir inte lika bra. Tack vare samarbetet har arbetet gått snabbare, samtidigt som vi har fått fram en bra produkt.

I våras premiärvisades mätinstrumentet i Hannover. Första gången tekniken visas i Sverige blir på Elmia Subcontractors utställning IoT Arena, en kunskaps- och inspirationsarena där företag presenterar sina innovationer. I år arrangeras mässan den 12–15 november och här visas uppkopplade produkter, tjänster eller smarta lösningar på olika problem.
Carl Pucher ser fram emot att lansera tekniken för den svenska marknaden.

– Vi är först ut med det här. I dag finns ingen annan teknik där du kan följa laster i realtid, direkt från lagret, säger Carl Pucher.