ABB installerar hos Korsnäs

ABB har fått en beställning på automation och drivsystem till två pappersmaskiner och en rullmaskin från Korsnäs AB i Gävle. ABB ska byta ut all automation och alla drivsystem för rullmaskin RM5, installera nya strömriktare och frekvensomriktare för virapartiet på pappersmaskin PM5 samt nytt drivsystem för upprullningsstationen på PM2.

Ombyggnaden av drivsystemlösningen för upprullningsstationen på PM2, görs främst för att öka säkerheten kring hanteringen. Här har man valt att basera den nya driften på ABB:s energieffektiva permanentmagnetmotor som 2009 belönades med Wallenbergpriset. – Med tanke på alla fördelar med att slippa kringutrustning som inte behöver servas eller delar som måste bytas ut med jämna mellanrum har vi bedömt att vi sparar kostnader på enklare drift och underhåll. Vi vill dessutom prova den nya tekniken som vi bedömer blir den som gäller i framtiden, säger Lars Eriksson, projektledare på Korsnäs i Gävle i ett pressmeddelande.

– Rullmaskin 5 är en kritisk flaskhals i processen och måste därför prestera med högsta möjliga tillgänglighet, säger Lars Eriksson. Därför installerar vi nu ett nytt styrsystem för drivsystemapplikation och maskinstyrning baserat på 800xA från ABB.

I ABBs leverans för automationssystem 800xA för RM5 ingår redundant serversystem, operatörs-station, ingenjörsstation och operatörspanel. För att slippa separata säkerhetssystem och få ökad operatörskontroll integreras maskinstyrningen i SIL-klassade kontroller för samkörning med säkerhetsklassade kretsar. Styrningen för upprullningsstationen på pappersmaskin PM2 sker med Compact 800 och operatörspanel. Projektet inkluderar all konstruktion, applikationsprogrammering, dokumentation, idrifttagning och kundutbildning.