SSAB:s kostnader kan öka efter beslut om Bunge Ducker

Foto: SSAB

Regeringen beslutade i dag att området på norra Gotland, innefattande Ojnareskogen och området kring Bästeträsk, blir ett Natura 2000-område. SSAB köper in all sin kalk från Nordkalk och SMA Mineral som har kalkbrytning på norra Gotland.

Beslutet innebär att SSAB kan få ökade kostnader på lång sikt då bolaget måste se sig efter alternativa leverantörer.

"De befintliga kalkbrotten kommer att finnas kvar och kommer att fortsätta att leverera kalk till SSAB oavsett beslutet. Om vi behöver köpa kalk från andra leverantörer så kan det långsiktigt innebära ökade kostnader samt ökad miljöbelastning bland annat i form utav långa transporter ", skriver Marie Elfstrand, SSAB:s chef över medierelationer, i ett mejl till SIX News.

Enligt Marie Elfstrand finns de alternativa leverantörerna utanför Sverige, men när i tid bolaget kan tänkas behöva överväga ett leverantörsbyte kan hon inte svara på.

"Vi kan i dag inte säga när i tiden det eventuellt skulle bli aktuellt att köpa kalk från annan leverantör. Den konsekvensen får vi titta på när beslutet väl är fattat", skriver hon.

Nordkalk och SMA Mineral har sedan tio år tillbaka försökt få tillstånd att utöka kalkbrottet i området men Mark- och miljööverdomstolen har avvaktat regeringens beslut kring Natura 2000-projektet.

(SIX News)