Nordiska rådet tar fram hållbarhetskriterier för gruvnäringen

Foto: Boliden

Nordiska rådet anser att gruv- och mineralnäringen i de nordiska länderna behöver gemensamma hållbarhetskriterier som beaktar både miljö- och samhällsperspektivet. Det framkom vid rådets temasession i Akureyri, där man även fattade beslut om saken.

– Många länder upplever att en tryggad tillgång till viktiga metaller och mineraler är en förutsättning för tillväxt och nya arbetsplatser. Konkurrensen hårdnar, och jakten på naturresurserna skapar nya konflikter och problem. Men det leder också till konflikter med urbefolkningar, med markägare och med andra näringar, och inte minst turistnäringen. Och miljöintressen hamnar ofta i konflikt med gruvbolagens projekterings- och utvinningsverksamhet. Därför behövs hållbarhetskriterierna, säger Arto Pirttilahti (C, Mittengruppen), i Nordiska rådets näringsutskott.

Såväl Vänstersocialistiska gröna gruppen som den konservativa gruppen backade upp förslaget i plenardebatten.

– Hållbarhetskriterierna kan ge konkurrensfördelar. Gruv- och mineralnäringarna i Norden är redan välutvecklade och kriterierna kan bidra till att de nordiska länderna kan agera förebild internationellt, sade konservativa gruppens Heidi Nordby Lunde (H, Norge).

I rekommendationen, som nu riktas till Nordiska ministerrådet, föreslås att hållbarhetskriterierna tar formen av en deklaration eller ett manifest, och att kriterierna beaktar de regler och erfarenheter som redan finns på området i de nordiska länderna. En målsättning är att kriterierna ska kunna ligga till grund för kommande regleringar inom EU och på ett internationellt plan.

– Det är naturligtvis inte heller så att gruvnäringen i dag är helt oreglerad, varken nationellt eller internationellt. Det kan dock göras mer för att förbättra gruvbolagens ofta rätt dåliga rykte genom att fastställa kriterier som de har möjlighet att ansluta sig till, säger Arto Pirttilahti.

Utöver natur- och vattenskydd ska hållbarhetskriterierna beakta urbefolkningarnas rättigheter, den lokala befolkningen och näringarna samt gruvarbetarnas säkerhet och rättigheter. Rätt hantering av sidomaterial och ersättningsansvar vid skador ska också ingå i kriterierna.