Intel Israel vill öka nätverkshastigheten genom 5G-teknologi

Intels israeliska huvudkontor i Haifa och centrum för utveckling av 5G-teknologi. Foto: Intel i Israel

Intel Israel går i bräschen för ny 5G-teknologi som kommer att revolutionera hur människorna kommunicerar med varandra.

- 5G kommer att förändra hur vi alla använder internet genom att också revolutionera den nuvarande nätverksinfrastrukturen, skriver israeliska tekniksajten NoCamels.

Med större bandbredd, mer kraftfulla bearbetningsmöjligheter och minimal fördröjning (latens), kommer den nya generationen av trådlösa nätverk att kunna stödja felfri kommunikation och överföring av massiva datamängder, enligt Intel.

Jämfört med den nuvarande nätverkshastigheten 4G LTE så kommer 5G att bli uppemot 30 till 50 gånger snabbare. Detta kommer att få en dramatisk påverkan.

Och det är just Intel i Israel som går i bräschen för denna utveckling. 

5G (5:e generationens mobilnät eller 5:e generationens trådlösa system) är ett namn som används i vissa forskningsrapporter och projekt för att beteckna nästa stora fas av mobila telekommunikationsstandarder bortom 4G/IMT Avancerad som har standardiserats under 2011.

För närvarande är 5G inte en term som officiellt används för en viss specifikation eller i något officiellt dokument som ännu offentliggjorts av telefonbolag eller standardiseringsorgan som 3gPP,  WiMaxForum eller ITU-R.

För privatpersoner kommer 5G att innebära att dator och mobila enheter får snabbare uppkoppling och mindre fördröjning. Alla enheter kommer ha möjlighet att vara uppkopplade och man kommer kunna hitta internet var man än befinner sig.

Israel har sedan länge varit framgångsrikt i att ha många nystartade teknik- och it-bolag. Där behövs programmerare och it-ingenjörer i toppklass. Där finns erfarenhet om entreprenörskap samt investerare, både inhemska och utländska i form av internationella storbolag.

Flera positiva krafter vill nu dela med sig av sina erfarenheter. 2014 startade israelen Yadin Kaufmann tillsammans med palestiniern Saed Nashef praktikprogrammet Palestinian Internship Program, PIP.

Programmet ger unga palestinier tre månaders praktikplats hos ledande israeliska och multinationella hightechföretag i Israel. Utöver praktik arrangerar PIP företagsbesök, workshoper om entreprenörskap och föreläsningar.

Man hjälper praktikanterna med visum och boende, och ger dem löpande stöd efter praktikperiodens slut. Det finns också möjlighet att få anställning i något av företagen i Israel. PIP stöds bland annat av Usaid, den amerikanska myndigheten som arbetar mot global fattigdom och för utveckling.

Källa: NoCamels