Regeringen förenklar företagens uppgifslämnande till myndigheter

Foto: Pixabay

Förordningen träder i kraft den 1 oktober

Hu har regeringen beslutat om förordningen om digitalt inhämtande av uppgifter från företag. Förordningen ska hjälpa företag att minska den börda små- och medelstora företag upplever vid uppgiftsutlämnande till myndigheter.

– Nu tar vi nästa steg för förenkling genom digitalisering. Inlämnandet av uppgifter till myndigheter är resurskrävande och tar tid för företagen, särskilt när de upplever att de måste lämna liknande uppgifter till flera olika myndigheter. Med den här förordningen, som berör hela 67 myndigheter, skapar vi förutsättningar för att hålla uppgiftslämnandet för företag till ett minimum och för myndigheter att samordna uppgifter emellan sig. På så sätt får företagare mer tid att ägna sig åt att driva och utveckla sitt företag, säger näringsminister Mikael Damberg.

Det ska vara enkelt att komma i kontakt med det offentliga Sverige och uppgifter ska, där det är möjligt och relevant, bara behöva lämnas en gång. Syftet med förordningen om digitalt inhämtande av uppgifter från företag är att uppnå större samordning mellan myndigheter och att utnyttja digitaliseringen för att effektivisera för såväl företagen som myndigheterna. Förordningen kommer att beröra 67 myndigheter.