Ny utmanare på batterimarknaden

Alelion Energy Systems har tidigare arbetat med litiumjonlösningar till bland annat eldrivna gaffeltruckar. Foto: FreeImages.com/Heidi Marasigan

En ny fabrik för tillverkning av litiumjonbatterier slår oväntat Northvolts planerade batterifabrik och blir den första i sitt slag i Sverige.

Företaget Alelion Energy Systems, som nyligen meddelade att de bygger Sveriges första fabrik för storskalig produktion av litiumjonbatterier för fordon, har ända sedan det bildades 2006 arbetat med litiumjonlösningar till truckar och andra industrifordon. Den nya fabriken kommer emellertid enligt företagets VD Daniel Troedsson att innebära att de får helt andra förutsättningar att lönsamt ta till vara på de kommersiella möjligheterna hos litimjonteknologin.

Dessutom håller Alelion Energy Systems just nu på att utveckla nästa generation litiumjonbatterier, som ger nya möjligheter till industriell standardisering och anpassning till specifika krav hos olika kundsegment och marknader.

- Med de nya batterierna och en egen produktionsanläggning kan vi på ett helt annat sätt möta den kraftigt ökade globala efterfrågan på litiumjonbatterier som följer i spåren på behovet av mer hållbara transporter, säger Daniel Troedsson.

Alelion Energy Systems batterifabrik, som kommer att byggas på Volvoområdet på Hisingen i Göreborgs kommun, beräknas stå klar under 2018. Därmed hinner Alelion Energy Systems före det omtalade företaget Northvolt och deras planerade batterifabrik som förväntas börja tillverka litiumjonbatterier 2020.

Den nya fabriken kommer inledningsvis att ha en produktionskapacitet på strax under 500 megawattimmar per år och produktionslinan kommer att ha en hög grad av automatisering. Eftersom den nya generationen batterier bygger på moduler kommer den emellertid ändå att tillåta helt kundanpassad produktion.

- Tack vare den flexibla produktionsmodellen kommer fabriken att kunna hantera både dagens och kommande batteriteknologier vilket är en stor fördel på en marknad som kännetecknas av snabb teknologisk utveckling, säger Daniel Troedsson.