Digitalisering ska stärka svensk industris konkurrenskraft

Bild: Pixabay

Projekt ska nå 1 000 mindre företag

Under 2016 initierade Teknikföretagen och IF Metall tillsammans med RISE ett pilotprojekt med syfte att stärka svensk industris konkurrenskraft. Målet var att nå ut till 100 små och medelstora företag, som ofta har begränsade resurser, för att arbeta med digitalisering. Piloten finansierades av Tillväxtverket. Ambitionen var att svenska teknikföretag skulle klara den digitala transformationen snabbare och bättre än företag i övriga länder, med förbättrad hållbarhet och produktivitet och nya affärer som resultat.

Piloten blev lyckosam och i juli beviljade Tillväxtverket ytterligare medel för att skala upp ”Kickstart digitalisering” till att nå minst 1 000 små och medelstora teknikföretag under en 18-månadersperiod med start hösten 2017.

Maria Rosendahl är chef för Kompetensförsörjning och innovation på Teknikföretagen, avdelningen för Industriell utveckling. Hon berättar att målet med satsningen var att hitta ett snabbt och kraftfullt sätt att hjälpa företag att kicka igång sin digitaliseringsresa.

– Resultatet blev en workshopserie som hålls vid tre tillfällen; en inspirationsdag och två halvdagar som ger inspiration, insikt och möjlighet till samverkan för att ta tag i de här frågorna. Stort fokus ligger på lokala anpassningar där vi arbetar bland annat tillsammans med SISP, Sveriges inkubatorer och Science parks, och industriella utvecklingscentra.