ABB uppgraderar Baltic Cables

Modernisering av Baltic Cable-länk med det senaste kontrollsystemet från ABB

Ersätter äldre utrustning för att förbättra effektiviteten och tillförlitligheten

ABB har tagit hem en order från Baltic Cable, ett dotterbolag till norska Statkraft, en av Europas ledande producenter av förnybar energi, på att uppgradera Baltic Cables HVDC-kraftöverföringslänk. Länken går under Östersjön och kopplar samman elnäten i Tyskland och Sverige. Som en del av moderniseringsprojektet kommer ABB att uppgradera kontroll- och skyddssystemet för HVDC-länken med den senaste ABB Ability MACH-tekniken.  

Den 25 mil långa undervattenslänken har en kapacitet på 600 MW och spänning på 450 kV – den högsta driftspänningen i Tyskland. Länken byggdes 1994 för att förbättra effektiviteten i kraftutnyttjandet och drar nytta av de olika mönstren i elproduktion och förbrukning i Sverige respektive Tyskland genom att samla energiresurserna och möjliggöra utbyte av elektricitet.

Det uppgraderade MACH-kontrollsystemet fungerar som hjärnan i HVDC-länken genom att övervaka, kontrollera och skydda den sofistikerade tekniken i omriktarstationerna. Det är försett med avancerad felregistrering och funktioner för fjärrkontroll. ABB kommer också att ersätta annan äldre utrustning för att förbättra effektiviteten och tillförlitligheten.

– Moderniseringen av Baltic Cables HVDC-länk kommer inte bara att förbättra prestanda och tillförlitlighet utan också förlänga livslängden på denna viktiga länk”, säger Patrick Fragman, chef för ABBs verksamhet Grid Integration, som ingår i divisionen Power Grids.