Valutec växer i Storbritannien

Foto: Valutec

Det skotska prestigesågverket Adam Wilson har investerat i en ny virkestork från Valutec. Anläggningen som ska levereras blir en av de första moderna kanaltorkarna på de brittiska öarna. 

– Det här kan inleda en utveckling liknande den i Centraleuropa där vi ser att allt fler väljer kanaltorkar, säger Jon Lindberg, försäljningschef på Valutec.

Anläggningen finns i Troon, Ayrshire, Skottland. Irländska sågverkskoncernen Glennon Brothers köpte sågverket för tre år sedan och inledde då en översyn av torkarna. De har sedan tidigare god kännedom och erfarenhet av Valutecs virkestorkar, så när det stod klart att Adam Wilson behövde investera blev Valutec ett naturligt val.

– Vi har en tradition av samarbete med Glennon Brothers och därför känns det extra roligt att få vara med och bidra till deras satsning i Skottland. Det är en viktig leverans för oss, säger Jon Lindberg.

Kanaltorken är av typen OTC och har en kapacitet på cirka 50 000 kubikmeter per år. Den är utrustad med värmeåtervinning, tryckramar och styrsystem. Den kommer att användas för att torka bräder och plank till en målfuktkvot på 20 procent.

– Kapaciteten hos sågverken ökar och för medelstora och större sågverk är kanaltorkar ofta ett klokt val, tack vare sin höga kapacitet och goda driftsekonomi, säger Jon Lindberg.

Årsproduktionen i Storbritannien 3.8 miljoner kubikmeter sågad vara att jämföra med Norges 2.5 miljoner och Sveriges 18 miljoner.

– Sågverksmarknaden i Storbritannien går framåt och de flesta sågverken finns i Skottland. Så det är en spännande marknad, säger Jon Lindberg.