Hannovermässan: NanoWired vann Hermes Award 2019

NanoWired vann Hermes Award 2019. Kardborrliknande kontakt för universell användning i elektronikmontering prisbelönades på årets Hannovermässa. Foto: NanoWired

Kardborrliknande kontakt för universell användning i elektronikmontering prisbelönades på årets Hannovermässa.

Årets HERMES AWARD, som är ett av världens mest eftertraktade teknologipriser, gicj till NanoWired GmbH för företagets innovativa "KlettWelding" -lösning som gör det möjligt att enkelt montera och ansluta elektroniska komponenter vid rumstemperatur.

Priset presenterades av Anja Karliczek, Tysklands utbildnings- och forskningsminister, vid den Hannovermässans officiella öppningsceremoni den 31 mars.

NanoWired är ett ungt startupföretag i Gernsheim, Tyskland. Dess KlettWelding-system åstadkommer enligt prisjuryn, ”en genial process eftersom den är snabb och miljövänlig och skapar permanenta anknytningar. Det är också världens första av sitt slag inom elektronikindustrin. Experterna i den oberoende juryn lovordade lösningen som en förstklassig innovation med ett brett utbud av applikationer.

Professor Reimund Neugebauer, styrelseordförande i Fraunhofer-Gesellschaft och juryns ordförande, var särskilt imponerad.

- Hermes Award-priset tilldelas för många banbrytande och utmärkta applikationer. Därmed måste det vinnande projektet verkligen kunna demonstrera innovativ potential med framtidsfokus och ett målinriktat tillvägagångssätt som går ut på att skapa en lösning som uppfyller slutanvändarens behov och bevisar att produkten är lämplig för användning i industriella applikationer, sade professor Neugebauer.

- Årets vinnare utvecklare den första processen i sitt slag i världen. Det lämpar sig för ett brett spektrum av potentiella tillämpningar inom flera segment, inklusive sensorer, halvledare, bilsystem och konsumtionsvaror, vilket gör det möjligt att ersätta produktionsprocesser i samband med lödning. Det går helt enkelt att trycka in komponenter vid rumstemperatur. Dessutom är NanoWireds processer billigare än lödning och limning och har redan tillämpats framgångsrikt i ett tjugotal industriprojekt, förklarade Neugebauer.

För att möjliggöra KlettWelding-processen beläggs ytorna hos de elektroniska komponenter som ska anslutas först med ett kardborrliknande skikt av metalltrådar av nanostorlek. Komponenter som förbehandlas på detta sätt kan sedan anslutas helt enkelt genom att trycka på dem, vilket gör att nanotrådarna kan kopplas eller fästas samman. Därmed bildas en anslutning som - till skillnad från en faktisk kardborrbandanslutning - är permanent och mycket elektriskt och termiskt ledande. Efter anslutning är bindningen mellan komponenterna väldigt elastisk och kan klara extrema temperaturer, inklusive värmenivåer över de som behövs för konventionella löd- eller limanslutningar. KlettWelding är också mer kostnadseffektiv än konventionella kopplingsprocesser och kan användas i ett brett utbud av applikationer inom tillverkningssektorerna för sensorsystem, halvledare, bilindustrin och konsumentprodukter.