Industriell och urban symbios i Lidköping

Foto: Lidköpings kommun

Industriell symbios är ett samarbete där företag tillsammans identifierar så kallade restströmmar av resurser som ett företag inte behöver men som kan komma till nytta hos ett annat företag. Det kan till exempel handla om energi eller avfall hos ett företag som kan bli råmaterial för ett annat företag. Sådana samarbeten kan minska behov av och kostnaden för både råvaror och avfallshantering. Det kan också minska utsläpp, sänka energiförbrukning och skapa nya intäkter.

Många industrier har stora och kontinuerliga avfallsflöden som antingen kostar pengar att göra sig av med, exempelvis slaktavfall, eller åtminstone inte skapar något värde, exempelvis ånga. Stora kontinuerliga flöden är perfekta för att bli råvara för en annan aktör. Och ju renare resursen är från föroreningar desto högre potential har den i ett cirkulärt flöde.

Yvonne Träff, miljöstrateg i Lidköpings kommun berättar:

– I Lidköping med omnejd finns det stora möjligheter och många bra relationer att ta vara på. Vid Kartåsen har vi kommunens avfallsanläggning, Fordonsgas Sverige, Gasum Lidköping, Fazer Kvarn med flera. Dessutom finns Gunnar Dafgård, Lidköping Energi och Lantmännen Reppe inom några kilometer.

Även det nya reningsverket kommer att ligga i närheten. När Lidköping Biogas byggdes pratades det om man kunde göra nåt med värmen och koldioxiden som alstrades men kunskapen fanns inte då. Nu finns nya förutsättningar för att skapa nånting bra.

Politikerna är väldigt engagerade i kommunen, vi jobbar kontinuerligt med miljöfrågorna och har tagit oss an nya utmaningar med politikernas stöd. Miljöplan har fått stort genomslag i kommunen. Den fungerar för det finns ett stort engagemang att göra nånting bra och den har tydliga mål för verksamheterna.

Mats Eklund, professor i industriell miljöteknik på Linköpings universitet säger:

– Vi har inte råd att lösa ett problem i taget. När vi löser ett problem skapar vi ofta ett nytt. Istället borde vi uppmuntra människor att jobba utifrån bredare utgångspunkter. Vi kommer från en bakgrund där man ofta ser ett nytt tekniskt föremål som lösningen. Detta är inte bara en miljöutmaning utan även en utmaning för det ekonomiska systemet. Numera måste vi använda samma resurser till att skapa samma nytta för att det ska vara hållbart. Detta kan vi inte göra när vi fokuserar på att förbättra en enskild produkt eller ett enskilt företag. Vi måste börja tänka bredare.