Dystra framtidsutsikter för småföretagare

Konjunkturindikatorn på den lägsta nivån sedan 2013. Foto: Företagarna

För tredje året i rad föll den samlade konjunkturindikatorn för landets småföretagare, vilket innebär att den är på den lägsta nivån sedan 2013. I skuggan av coronapandemin är företagarna mycket pessimistiska om utvecklingen det närmaste året. Samtidigt uppger sex av tio småföretagare att det finns goda möjligheter att växa om de får rätt förutsättningar. Detta och mer visar den årliga Småföretagsbarometern som presenteras av Företagarna, Swedbank och Sparbankerna.

Fallet i konjunkturindikatorn tilltog under mars och april när coronapandemins effekter på näringslivet blev allt mer tydliga. Störst nedgång är det i företagens orderingång och omsättning. Transport, hotell och restaurang är de branscher som utvecklats svagast det senaste året. Även företagarnas förväntningar på det kommande året blev allt dystrare under våren och konjunkturindikatorn föll till samma låga nivåer som under lågkonjunkturen i början av 1990-talet. Mest pessimistiska är företagarna inom tjänstesektorn.

– Vi har blivit vana vid att småföretagen är motorn på den svenska arbetsmarknaden. 4 av 5 nya jobb har skapats där under de senaste decennierna. Om dessa mörka prognoser slår in kan den bilden komma att förändras dramatiskt. Det kan få förödande konsekvenser på tillväxten och välfärden, säger Daniel Wiberg, chefsekonom Företagarna

Svagare konjunktur och en ökad priskonkurrens bidrar till att fler företagare upplever att lönsamheten i företaget minskar. Enligt deras egna bedömningar förväntas det bli än mer utmanande det närmaste året. Drygt vart tredje företagare räknar med en försämrad lönsamhet och mest pessimistiska är hotell- och restaurangföretagarna, bland dem tror hälften att lönsamheten kommer backa.