Deeres resultat bättre än väntat

Foto: Deere

Amerikanska Deere rapporterar ett resultat på 1,83 dollar per aktie (2,11) för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2013/2014. Marknaden hade väntat sig 1,58 dollar, enligt Zacks Estimates.

Försäljningen av utrustning uppgick till 8,0 miljarder (8,6), väntat var 7,8 miljarder. De totala intäkterna, som inkluderar finansieringsintäkter, landade på 9 miljarder dollar.

Bolaget spår en försäljningsminskning av utrustning på 15 procent för räkenskapsåret som slutar 2015 och en nedgång på omkring 21 procent i det första kvartalet.

Nettoresultatet för räkenskapsåret som slutar 2015 väntas uppgå till cirka 1,9 miljarder dollar.

"Även om vi ser en betydande nedgång i försäljningen och en fortsatt tillbakagång inom den globala jordbrukssektorn, räknar vi med att bolaget blir fortsatt stabilt lönsamt under 2015. Resultatprognosen speglar effekterna av vårt arbete att skapa en mer motståndskraftig affärsmodell vilken presterar bättre än vad vi sett vid tidigare nedgångar", skriver bolagets styrelseordförande och vd Samuel R. Allen i rapporten.

Omsättningen inom segmentet Jordbruk och Gräs minskade med 13 procent under kvartalet. Den globala försäljningsprognosen för 2015 är en nedgång på 20 procent, med orsak av lägre råvarupriser och jordbruksinkomster vilket sätter press på efterfrågan på stora jordbruksmaskiner.

Vad gäller segmentet Bygg och Skog uppges försäljningen ha ökat med 23 procent under det fjärde kvartalet. Här väntar bolaget att den globala försäljningen kommer att öka med 5 procent under 2015. Ökningen sägs spegla den ekonomiska återhämtningen och det ökade bostadsbyggandet i USA.

Deere är en konkurrent till Volvo inom anläggningsmaskiner och Husqvarna inom gräsklippare. Därtill har bolaget en exponering mot jordbruk gemensamt med Trelleborgs division Wheel Systems.

(SIX News)