Buller från industrier

Foto: Arbetsmiljöverket

Naturvårdsverket och Boverket har i uppdrag av regeringen att samordna sina vägledningar om buller från industri. Naturvårdsverket har i uppdrag att ta fram vägledning enligt miljöbalken om buller från miljöfarlig verksamhet inklusive industrier och hamnar. Boverket ska ta fram motsvarande vägledning enligt plan- och bygglagen. Uppdragen ska redovisas till regeringen 30 april 2014.

Naturvårdsverkets Riktlinjer för externt industribuller, Råd och riktlinjer, 1978:5 har gällt fram till och med juni 2013 då de upphävdes. Den vägledning som fortfarande är aktuell finns på denna webbsida. Delar av vägledningen har redan tidigare varit i form av en webbvägledning.

Vägledningen är uppdaterad till aktuell lagstiftning. Därutöver har riktvärden för arbetslokaler och särskilda kväll-, natt- och helgvärden för utbildningslokaler tagits bort. Även riktvärdena för befintlig industri har tagits bort eftersom målet sedan införandet av riktvärden 1978 var att nå ner till värdena för nyetablering. Det motsvarar vår nuvarande syn på hur riktvärdena ska tillämpas.

Riktvärdena är ett stöd i den bedömning som till exempel en tillsynsmyndighet gör i varje enskilt fall.  En bedömning av vad som är rimligt att kräva i ett ärende eller föreläggande, ska också göras. Bedömningarna kan leda till avsteg från riktvärdena, såväl uppåt som nedåt.

Om ljudet innehåller ofta återkommande impulser såsom vid nitningsarbete, slag i transportörer, lossning av järnskrot etc. eller innehåller hörbara tonkomponenter eller bådadera ska man använda ett värde som är 5 dBA-enheter lägre än vad som anges i tabellen.