Nykonstruktion ger teleskoplastare ökad kapacitet

Foto: Lantmännen

Claas Scorpion teleskoplastare introducerades år 2005. Nu kommer en helt ny Scorpion med tre större och tre mindre modeller där framför allt de större modellerna erbjuder extra kapacitet och komfort. Lyfthöjden ligger mellan 6-8,8 meter och lyftkapaciteten på mellan 3-5,5 ton.

I dagens lantbruk är teleskoplastaren oumbärlig såväl vid materialhantering som vid traditionell användning för utkörning av foder och strö på djurgårdar. Efterfrågan på teleskoplastare med en lyftkapacitet över 5 ton och bättre kördynamik ökar. Samtidigt vill användarna i de lägre prestandasegmenten ha ökad komfort. För att tillgodose bägge grupperna har CLAAS tagit fram två serier. Tidigare låg den maximala lyftkapaciteten på 4,4 ton. De båda nya toppmodellerna lyfter upp till 5,5 ton med en lyfthöjd på respektive 8,8 och 7 meter. Dessa modeller har också större brytkraft och ökad hydraulkraft.

Ett nytt ramkoncept gör att teleskoplastarna kan lyfta tyngre laster. Teleskoparmen har en mycket låg vridpunkt i ramen och i nedsänkt läge är den helt i jämnhöjd med ramen, vilket ger god stabilitet och obehindrad sikt. Tack vare det nya chassiet kan man också montera större däck, ända upp till 600/55-26.5.

En viktig aspekt är den intelligenta hydrostatiska enheten, som kontinuerligt och automatiskt koordinerar hastighet och drivkraft, steglöst upp till en maxhastighet på 40 kilometer i timmen. Smart Roading-funktionen är automatstyrd. Föraren behöver bara reglera hastigheten med gaspedalen. Motorvarvtalet sänks automatiskt när maxhastigheten nås. För att maximal dragkraft ska uppnås vid arbete med frontmonterade redskap, även under besvärliga förhållanden, kan föraren aktivera framaxelns 100 procent begränsade slirdifferential genom att trycka på en knapp på joysticken.