Enigheten om produktionsvolymer inom OPEC avtar

Oljeborrning till sjöss. Foto: Kristinakasp

Oljepriset fortsatte att stiga den 18 juli, med WTI över 46 dollar per fat. De förekommer rykten om att Saudiarabien skulle kunna överväga införandet av kraftigare nedskärningar ifråga om oljeproduktion, rapporterar Oilprice.com Intelligence Report.

Bloomberg rapporterade att Saudiarabiens nedskärningar kan komma att ligga i storleksordningen 1 miljon fat per dag (mb/d), eller nästan dubbelt så mycket som det åtagande som krävs enligt OPEC-avtalet. Mer aggressiva åtgärder kan behövas, eftersom OPEC-överensstämmelsen håller på att utvattnas samtidigt som den första medlemmen, Ecuador bestämde sig för att lämna avtalet.

Landet meddelade att det inte längre kunde acceptera OPEC-nedskärningar eftersom Ecuador har ekonomiska problem och behöver exportera mer. Regeringen meddelade att den kommer gradvis att öka oljeproduktionen.

Ecuador är en liten producent, som ännu inte ens har genomfört sina tidigare lovade nedskärningar. Därmed kommer landets extra fat på marknaden inte ha någon större betydelse. Den verkliga oron ökar främst på grund av att den övergripande samstämmigheten inom kartellen börjar försvinna.

Dessutom kan Qatar-Saudiska krisen ta månader. UAE: s utrikesminister berättade för Bloomberg att han inte är intresserad av en snabb lösning till mellan flera gulfnationer och Qatar. Han sa att blockaden kan komma att fortsätta "veckor eller månader".

- Vi vill ta bort Qatars enorma stöd för denna extremism och terrorism som vi ser överallt, sade ministern.

Långsiktigt amerikanskt bensinbehov genererar mer effektiva lastbilar och SUV-jeepar. Samtidigt som analytikerna fokuserar på elbilar och hybrider ifråga om eventuellt minskande bensinförbrukning i världen, kommer det verkliga insatsen från mer effektiva stadsjeepar och lätta lastbilar.

Ny forskning från Rice University säger att det nya effektiva Ford F150-fordonet spelar en viktig roll. Ford har ökat F150-modellens bränsleeffektivitet till 20-21 miles per gallon (mpg), vilket är en ökning från 16-17 mpg för fem år sedan. Förstärkningen verkar kanske inte så mycket, men spelar dock en oöverträffad roll för USA:s bensinbehov, trots att bilåkandet har ökat.

Mexiko har tillkännagett detaljer om nästa oljerelaterad djupvattenauktion. På grund av landets senaste exploateringsframgång kommer den mexikanska regeringen snart att publicera detaljer om sin nästa djupvattenauktion, som är planerad till januari.

Auktionen förväntas omfatta områden i Cordilleras Mexicanas havsareal, utanför staden Veracruz kust. Meddelandet kommer samtidigt med den senaste upptäckten av Premier Oil (LON: PMO) oljefyndighet och allmänt växande intresse för Mexikos offshore-sektor.

Oljeindustrin kommer att drabbas av en våg av nedläggningar under de närmaste åren och den mer miljömedvetna generationen är mindre intresserad av att arbeta för olje- och gasbolag.

- Olje- och gasföretag bör genomföra mer djupgående förändringar för att möta kravet på meningsfullt arbete och socialt ansvar för att locka nästa generations topptekniker och ledarskapstalanger, skrev McKinsey & Co. i en rapport från september 2016.

Källor: Bloomberg/Oilprice.com Intelligence Report