Gruvbolag i strid med markägare på Salomonöarna

Salomonöarna är en suverän stat i Oceanien, öster om Papua Nya Guinea, bestående av närmare tusen öar. Staten, som har cirka 600 000 invånare, omfattar en landmassa på 28 400 kvadratkilometer. Huvudstaden Honiara, ligger på ön Guadalcanal. Foto: Wikipedia, kredit: Jim Lounsbury

Pacific Bauxit har anklagats för trakasseri av invånare på Salomonöarna, i syfte att tvinga dem att underteckna och därmed överföra prospekteringsrättigheterna till bolaget, rapporterar brittiska Guardian.

Markägarna anser sig ha blivit mobbade och lurade av det australiensiska gruvbolaget ifråga om deras ägor.

Regeringen i Temotu-provinsen, som består även av ön Nendo, har tvingats avgå och lokala markägare har blockerat vägarna med stenar. Bolagets representanter har konfronterats även med pilbågsbeväpnade grupper som vill stoppa prospekteringen av en planerad bauxitgruva.

Bolaget Pacific Bauxite har nekat till alla anklagelser om oegentligheter och sagt att de hade arbetat i nära samråd med markägare, av vilka en klar majoritet stödde bolagets arbete. Enligt andra källor har företagets ansökan om prospektering delat befolkningen på ön Nando i två fientliga grupper.